Анна Нетребко съди „Метрополитън Опера“

от Нощни птици


Руската оперна певица Анна Нетребко съди нюйоркската Метрополитън опера, след като е била отстранена след нахлуването на Русия в Украйна.

Световноизвестното сопрано съди операта и нейния мениджър Питър Гелб за обезщетение в размер на 360 000 долара, предава BBC.

Нетребко неведнъж е подкрепяла президента на Русия Владимир Путин, но след натиск от страна на Метрополитън тя все пак осъди инвазията. Певицата и нейният мениджър вече са подали в Окръжния съд на САЩ в Манхатън иск, който според изявление на операта, е неоснователен.

51-годишната певица твърди, че Метрополитен ѝ е причинил „тежки душевни терзания и емоционален стрес“, включително „депресия, унижение, срам, стрес и тревога, както и емоционална болка и страдание“.

Нетребко, която има и австрийско гражданство, и преди е изразявала подкрепата си за президента Путин. През 2014 г. тя дари пари на театър в контролирания от бунтовници град Донецк в Източна Украйна и беше снимана с проруско бунтовническо знаме.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., тя беше призована да се изкаже срещу руския президент и войната. В крайна сметка тя се съгласява с исканията да осъди конфликта – но спира да осъжда руския президент и месец след инвазията и Метрополитън се отказва от всички бъдещи представления с нейно участие.

В иска се твърди, че Метрополитън и Питър Гелб са „навредили на отношенията на Нетребко сред публиката, включително като са насърчавали протести срещу нейните представления“, и че критиката ѝ към войната е довела до загуба на договорите ѝ с руски театрални компании, съобщава агенция АП.

По-рано тази година Нетребко подаде отделна жалба чрез профсъюза, представляващ оперните изпълнители – Американската гилдия на музикалните артисти.

Арбитърът по този спор отсъди през февруари, че Метрополитен е нарушил договорно споразумение, когато е отменил някои представления, и ѝ присъди обезщетение от над 200 000 долара.

След като беше изхвърлена от Метрополитън, където пееше в продължение на 20 години, Анна Нетребко изнасяше концерти и на други места, включително в Италия през юни. Предстоят ѝ представления в Буенос Айрес, Берлин, Виена, Милано и Париж.

През октомври тя трябваше да изнесе концерт и в Прага, но миналия месец заместник-кметът на града призова концертната зала да отмени представлението.

Иржи Поспишил заяви, че се е срещнал с украински официални лица и е казал, че Нетребко е включена в списъка със санкции на Украйна. Продуцентът, който организира събитието, заяви, че все пак певицата е осъдила войната и не разбира усилията за отмяна на събитието, което е почти разпродадено.

Може да харесате още