България участва на Панаира на детската книга в Болоня

от Нощни птици

61-вият международен панаир на детската книга в Болоня се провежда от 8 до 11 април. Организатор на българското представяне на панаира е Асоциация „Култура и книжовност“ в партньорство с Асоциация „Българска книга“.

Книжният форум е първокласен световен център за обмен на авторски права в сферата на издаването на детски книги, илюстрации и анимация и свързаните с тях културни продукти.

В 60-годишната си и история Панаирът е успял да събере уникална и разнообразна публика от издатели, илюстратори, графични дизайнери, литературни агенти, автори, преводачи, дистрибутори, печатари, специалисти по аудиокниги, книготърговци, библиотекари и учители, които посещават събитието всяка пролет, за да се запознаят с най-новите детски книги и мултимедийните продукти, които са изложени на хиляди щандове.

Присъствието на България е от голямо значение за развитието на индустрията и за популяризирането на културата на страната ни зад граница. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“ и със съдействието на консулството на страната ни в Болоня.

В българския павилион ще бъдат представени най-новите книги на български автори, селекция от детски книги от последните десет години, наградени заглавия, както и стари класически издания. Ще бъде представена и изложба на детски илюстрации от съвременни български художници, която след премиерата си в Болоня ще обиколи няколко града у нас. Нейни куратори са Антон Стайков и Свобода Цекова.

Българското пространство на Панаира на книгата в Болоня ще даде възможност за професионални срещи на родни издатели със свои чуждестранни партньори. На щанда международните посетители ще могат да получат информация за издатели, фестивали и форуми, които работят в сферата на книгата и превода в България. Павилионът ще стане домакин на няколко събития, сред които представяне на финансиращите програми за превод и промоция на българска литература в чужбина.

Може да харесате още