Българското участие на Берлинале

от Нощни птици

България ще бъде представена на 74-тото издание на фестивала Берлинале с четири знакови участия.

Първото е избирането на младата актриса – главна героиня във филма на Яна Титова „Диада“ за Shooting Star. Второто е представянето на проекта на Севда Шишманова „Парчета живот“ с продуцентска компания Red Carpet в Берлинале Копродакшън маркет. В програмата Берлинале Талентс ще участва хореографът е режисьор Коста Каракашян, а в програмата Encounters ще бъде филмът „Отдалечаване“ с продуцент Red Carpet.

Традиционно това представителство се осъществява чрез ИА Национален филмов център към Министерството на културата.

НФЦ също е в подготовка на най-големия филмов пазар European Film Market, работейки по дизайна на щанд 134 и подготвяйки традиционния коктейл, който ще срещне продуценти, агенти, представители на киноиндустрията, фестивални организатори и филмови творци в опит за нови сътрудничества и коопериране.

Фестивалът се провежда за 74-ти път, от 15 до 25 февруари, и представлява един от най-големите филмови форуми и кинопазари в Европа.

Вече е ясна и конкурсната програма. Общо двайсет заглавия влизат в надпреварата за престижната „Златна мечка“, като сред тях са Des Teufels Bad – германско-австрийска продукция с режисьори Вероника Франц и Северин Фиала и с участието на актрисата и музикантка Аня Плашг.

В конкурса има два германски филма – Sterben („Умиращ“) с режисьор Матиас Гласнер и In Liebe, Eure Hilde („От Хилде с любов“) с режисьор Андреас Дрезен, посветен на германската съпротива по време на Втората световна война.

В надпреварата влизат продукции от 30 държави. 19 филма са световни премиери. Шест филма са режисирани или сърежисирани от жени. Девет режисьори са участвали на фестивала и преди, шест от тях в конкурсната програма, става ясно от сайта на фестивала.

„Особено сме горди с тазгодишната селекция, която постига възможно най-добрия баланс между автори, които ценим и на които се възхищаваме, и силни нови гласове в пейзажа на независимото кино. Това, което определя селекцията, е, разбира се, разнообразието на историите и техните разказвачи, но също така и още повече множеството стилове с цел да се покажат широките възможности на езика на киното“, казва артистичният директор Карло Шатриан.

Може да харесате още