Банкси пита: Къде да разположи следващата си изложба?

от Нощни птици

Световноизвестният уличен художник Банкси реши да се допита до последователите си, за да реши къде да бъде разположена следващата му изложба Cut & Run („Изрежи и избягай“).

През юни изложбата, която събра 25 години графити с шаблони, беше открита в Галерията за модерно изкуство (GoMA) в Глазгоу.

Изложбата беше закрита след 10-седмично представяне на 28 август, и сега любителите на изкуството и почитателите на Банкси могат да дадат своите предложения за мястото на следващото откриване на експозицията, предава BBC.

Изглежда, че Банкси не е сигурен къде да бъде открита изложбата Cut & Run, тъй като на официалния уебсайт на изложбата cutandrun.co.uk се твърди, че организаторите „искат да изнесат тази изложба на път, но нямат представа къде да отидат след това“.

Той също така приканва заинтересованите да изпратят своите предложения на адрес venues@cutandrun.co.uk и по възможност да приложат няколко снимки, за да илюстрират мотивите за своя избор.

„Идеално би било да се посочи конкретно място или локация, моля, не пишете просто „Елате в Иран!“

При обсъждането на изложбата в Глазгоу ръководителят на GoMA Гарет Джеймс заяви: „Cut and Run“ посрещна нова и разнообразна публика – от ученици в началното училище до осемдесетгодишни хора, от всички обществени сфери и краища на света. По думите му всекидневно вратите се отварят за стотици хора, които чакат за билети за посещение дори и нощно работно време, като така е разширен обхвата на музея „далеч от обичайния обхват“.

По повод решението на художниците да забранят използването на телефони на изложбата Джеймс добави: „Очаквахме известна съпротива, но всъщност посетителите приеха правилото за забрана на телефоните, наслаждавайки се на времето и пространството, за да видят работата безпрепятствено.“

Произведенията на изкуството в изложбата Cut and Run включват шаблоните за „Момиче с балон“ (Girl With Balloon) и „Целуващи се полицаи“ (Kissing Coppers).

Има и макет с обяснение как художникът успява да накъса „Момичето с балона“ по време на търга в „Сотбис“ в Лондон през 2018 г., когато беше продадена за повече от 1 млн. британски лири. Творбата е преименувана на „Любовта е в кошчето“ и през 2021 г. тя беше продадена на търг за 18,58 млн. британски лири.

Както Нощни птици писа, доскоро художникът не участваше в организацията на изложбите си.

Може да харесате още