„Бързи и яростни“ в надпревара с времето

от Петя Славова

„Бързи и яростни“ тръгна през 2001 г. като не чак толкова амбициозен екшън за феновете на високите скорости, въртящ се около незаконните улични състезания. Много бързо обаче сюжетът се ускори, като направи рязък завой към шпионския жанр, където главните участници имат потенциала да се справят с всякакви поръчкови мисии, достойни за агенти от калибъра на Джеймс Бонд.

С всеки следващ епизод сюжетите все повече изпитват уменията на персонажите, оборудвали автомобилите си с всевъзможни джаджи, по-подходящи за фантастични саги като „Междузвездни войни“. Сюжетите стават все по-главозамайващи, неправдоподобни, а каскадите – неподвластни на законите на гравитацията.

Семейството в сагата се превърна в един от основните двигатели, задвижващи съспенса още от първия епизод, когато Доминик Торето (Вин Дизел) заяви: „В сърцето на всичко винаги стои семейството“. От тогава до днес франчайзът не спира да доказва, че цената на успешна мисия е също толкова висока като тази да опазиш хората, които обичаш.

В номер 10 от „Бързи и яростни“ отново е отдадена почит към Пол Уокър, който загина през 2013 г., а е част от сагата от първи епизод. Приятелството му с Вин Дизел продължава и извън екрана, а присъствието му в продълженията е задочно като в седми епизод се появат братята му Кейлъб и Коуди, за да завършат снимките. В епизод 10 в семейството на „Бързи и яростни“ влиза за кратко и дъщерята на Уокър – Медоу, като това е нейния дебют пред камерата почти десетилетие след смъртта на баща ѝ.

Предвид възрастта на главните герои, продукцията се налага като финален спринт на франчайза, но излезе информация, че може да се получи и трилогия като за новата част вече става ясно, че е планирана да излезе през 2025 г.

Действието в настоящия епизод се развива между Рим и Рио де Жанейро, стига до Антарктида, а врагове от миналото се появяват в нова светлина, обединявайки усилия със семейството на Дом срещу нов по-опасен враг.

Този път антагонист е Данте Рейес (Джейсън Момоа), чиято цел е да отмъсти на Торето и фамилия за смъртта на покойния му баща – бразилският наркобарон Ернан Рейес (Хоаким де Алмейда). Момоа прави ексцентричен злодей, наподобяващ Жокера. Провокативната му визия включва цветно лакирани нокти, по детски привързана коса на опашки и непадаща от лицето му усмивка, която контрастира на поведението му и опитите да взриви Ватикана.

Новите попълнения са Бри Ларсън и Алън Ричсън – като специални агенти Тес и Еймс, както и Даниела Мелхиор като уличен състезател.

Луи Летерие („Транспортър“, „Сблъсъкът на титаните“, „Невероятният Хълк“) сяда на режисьорското място за тази поредна автомобила епопея, като се предполага, че той ще води и „Бързи и яростни 11“.

Летерие занаятчийски дирижира повествованието като придава на част от персонажите повече комичност, на други – драматизъм, за да движи действието поне на няколко писти с различна скорост.

Естествено и тук има модифицирани автомобили, модели за ценители като златно ламборджини, които не биват пощадени в гонки по малки калдъръмени улички.

И докато критиката остава със смесени чувства спрямо всеки нов епизод, то публиката се надпреварва да ги гледа, сякаш за да заяви категоричност, че идеята за наближаващ финал за феновете ще се окаже истинска катастрофа.

Може да харесате още