Батално и банално с „Трансформърс „Възходът на зверовете“

от Петя Славова

Заглавията на големия екран в последно време са заприличали на съдържание на някоя стрийминг платформа. Появяват се все нови епизоди на познати франчайзи като „нов сезон“ и след последните „Бързи и яростни“, „Пазителите на галактиката“, дойде ред и на новото попълнение в „Трансформърс“ – „Възходът на зверовете“.

Продукцията е седма от поредицата и самостоятелно продължение на „Бъмбълби“ от 2018 г. Тук акцентът е върху Максималите – животоподобни роботи, приели образа на митични герои като Кинг Конг Оптимус Праймъл (Рон Пърлман) и Малтийския сокол Айразор (Мишел Йео). Подобни персонажи са част от анимационен телевизионен сериал, излъчван от 1996 до 1999 г.

Тези герои обединяват сили с автоботи и няколко представители на човешкия вид, за да се изправят срещу непознат, но безмилостен враг, обран откъм интелектуални способности. Ограничен единствено да дава поръчки на Тероркоркони, водени от силния Скрудж (Питър Динклидж), този неназован господар е събирателен образ на цялото зло и е жалко, че единствената му цел е да поглъща нови цивилизации.

Трансформърс: Възходът на зверовете, Снимка: Форум Филм

След като става ясно, че силата му намалява, се налага да похапне някоя и друга планета. Скрудж се запътва към Земята, за да я превърне в поредното блюдо, засищащо глада на господаря му. Тук вече сюжетът връща времето към 1994 г. в Ню Йорк. Под звуците на класически хип-хоп хитове се запознаваме със сложното всекидневие на Ноа (Антъни Реймъс) – бивш военен и наясно с технологичните въпроси, който иска на всяка цена да си намери работа, Парите му трябват, за да покрие скъпоструващото лечение за по-малкия му брат, който страда от анемия.

Другият основен нероботизиран персонаж е Елена (Доминик Фишбек) – любопитна изследователка, нещо като женски вариант на младия Индиана Джоунс, която работи в археологическия музей в града и се интересува от произхода на странен древен артефакт с формата на сокол. Двамата се озовават в центъра на война между автоботите, които се стремят да се сдобият със специален ключ под въпросния артефакт, даващ възможност на едните да се върнат на своята планета, а на другите – да съдействат за изяждането на поредната цивилизация във Вселената.

Трансформърс: Възходът на зверовете, Снимка: Форум Филм

Нови персонажи като автобот Мираж (Пийт Дейвидсън), приел формата на Порше, се среща с познати вече образи като Оптимус Прайм (Питър Кълъм). Битките между Автоботи, Максимали и Тероркоркони са придружени от силни ревове, скърцане на желязо из живописни пейзажи на Перу и руините на Мачу Пикчу, но не задоволяват естетическите рецептори на онези зрители, очакващи нещо повече от вече показваното.

Режисьорът Стивън Капъл-младши води действието като спазва стриктно схемата за подобна мащабна продукция. Без да спестява зрелищната трансформация на автомобили в роботи и преследване из нюйоркските улици, той все пак не излиза от добре познатите клишета. Екипът разчита на съпричастност към роботизираните персонажи с човешки емоции, научили свръх патетични изрази, употребени в напрегнати ситуации. И всичко само да затвърдят, че колкото и малък да изглежда човека в подобна битка на титани, дори и да идва от Бруклин, именно от него зависи спасението на света.

И макар да не допринася с нищо за развитието на „Трансформърс“ вселената – „Възходът на зверовете“ ясно подсказва, че това не е края на поредицата и може да се готвим да преглътнем и следващото продължение, което сигурно ще е батално, но може да се окаже и банално като това.

Може да харесате още