Блогъри измамници злепоставят Акунин и Биков – спират да ги издават в Русия

от Нощни птици

Едно от най-големите руски книгоиздателства и най-голямата верига книжарници в страната обявиха, че отказват да разпространяват книгите на изтъкнатите писатели Борис Акунин и Дмитрий Биков заради техни „проукраински и антируски коментари“, съобщи Ройтерс.

Двамата писатели са направили коментарите в телефонни разговори с хора, които се представили за висши украински служители. В действителност това са били двама видни руски телефонни измамници и видеоблогъри, които правят кариера, като публично злепоставят враговете на Кремъл.

Писателят Дмитрий Биков е казал в разговор с измамниците, че макар и да съжалява за убийствата на руснаци във войната в Украйна, той не може да обвинява украинското ръководство за това. Биков също така споделил, че ако биографията му на украинския президент Володимир Зеленски бъде публикувана в Украйна, той ще дари всички приходи на нейните въоръжени сили.

Друг писател, Григорий Чхартишвили, известен най-вече с псевдонима Борис Акунин, описал Русия като заплаха за целия свят и разкрил, че няма никакви угризения за украинските атаки с дронове срещу руски градове.

Позовавайки се на тези коментари, които бяха оповестени тази седмица, издателство АСТ и веригата книжарници „Читай-Город – Буквоед“ направиха отделни изявления, че преустановяват отпечатването и продажбата на книгите на Биков и Акунин.

И двамата автори по-рано публично осъдиха руската инвазия в Украйна и сега живеят на Запад, но са си запазили правото на хонорари от продажбите на книги в Русия.

Руската информационна агенция РБК цитира Биков да казва, че книжната цензура не е нещо ново в историята на Русия и никога не е била ефективна.

„Крайно време е властите да разберат, че една книга не може да бъде забранена“, казва Биков.

Може да харесате още