Болшой забрани балета „Нуреев“ заради „гей пропаганда“

от Нощни птици

Московският Болшой театър изключва от репертоара си съвременен балет за легендарния руски танцьор Рудолф Нуреев след разширяването на забраната за „ЛГБТ пропаганда“, предаде Ройтерс.

Приетият през ноември закон не само разшири съществуващата забрана за материали, за които се смята, че насърчават ЛГБТ начина на живот, но и ограничава „демонстрацията“ на ЛГБТ поведение.

Това прави почти невъзможно изобразяването на хомосексуалността – като например връзките на Нуреев с мъже след бягството му от Съветския съюз през 1961 г., които балетът засяга.

Балетното произведение за Нуреев, чийто хореограф е Кирил Серебренников, има проблемна история в Русия, където президентът Владимир Путин отдавна насърчава консервативните ценности като част от националистическата програма, подкрепяна от Руската православна църква.

Премиерата на спектакъла се състоя през декември 2017 г., с няколко месеца закъснение, след като тогавашният министър на културата го нарече гей пропаганда, а от 2018 г. не се играе. Представленията, планирани за 2022 г., бяха внезапно отменени, след като Серебренников публично обвини Русия за конфликта в Украйна.

Снимка Фейсбук

„Нуреев“ беше премахнат от репертоара във връзка със закона…, където въпросите, свързани с популяризирането на „нетрадиционни ценности“, са забранени абсолютно недвусмислено“, заяви Владимир Урин, генерален директор на Болшой театър на пресконференция в сряда.

Серебренников, един от водещите руски филмови, театрални и телевизионни режисьори и сценографи, даде ясно да се разбере разочарованието му.

„Този престъпен „закон“ беше приет специално срещу този спектакъл и срещу няколко книги… Е, добре…“, написа той в канала си в Telegram, като добави три дъги – символ на ЛГБТ.

Самият Серебренников е попадал в полезрението на руските власти. През 2017 г. той беше задържан и държан под домашен арест в продължение на почти две години, за възмущение на руския либерален културен елит, преди да получи условна присъда през 2020 г. по обвинение в присвояване на държавна субсидия. След като той връща сумата, присъдата е отменена миналата година.

Може да харесате още