Брамсова вечер с радиосимфониците

от Нощни птици

Симфоничният оркестър и смесеният хор на БНР ще започнат новата година с вечер на Брамс. Събитието ще се състои на 12 януари в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров. Солисти ще бъдат Емануил Иванов (пиано) и Йоана Каменарска (мецосопран).

Маестро Георги Димитров, един от доайените в диригентското изкуство, заема специално място в сезона на оркестъра на БНР. Той е подготвил програма с едни от най-красивите произведения на Йоханес Брамс: „Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“, „Песен на съдбата за хор и оркестър“ и „Втори концерт за пиано и оркестър“, съобщи БНР.

Вечерта ще започне с „Адажио за струнен оркестър“ от Красимир Кюркчийски. То е написано през 1959 г., когато големият композитор е още студент в класа на проф. Панчо Владигеров.

„Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“ е свързана с любовта на Брамс към Юлия, дъщерята на Клара и Роберт Шуман. Чувствата му остават скрити и безответни, а болезненото отхвърляне на мечтата за любов, както и себеотрицанието и самотата са въплътени в тази творба. Солистка ще бъде мецосопраното Йоанна Кадийска.

„Песен за съдбата“ за хор и оркестър е един от шедьоврите на Брамс по стихотворението на Хьолдерлин. Стиховете противопоставят свободните небесни създания и хората, принудени да живеят сляпо.

Емануил Иванов ще бъде солист във Втория клавирен концерт на Брамс. Младият пианист привлече вниманието на международната музикална общност, като спечели първа награда на конкурса „Феручо Бузони“ през 2019 г.

Може да харесате още