Дебютът „Изкуството да падаш“ с награда за най-добър игрален филм от Съюза на българските филмови дейци

от Нощни птици

Игралният дебют на Орлин Милчев „Изкуството да падаш“ стана големият победител на наградите на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) „Васил Гендов“, като получи отличието за най-добър пълнометражен игрален филм.

Тазгодишните отличия бяха връчени на тържествена церемония в Софийската опера и балет с водещ актьора Юлиан Вергов. Номинираните проекти бяха 68 от игралното, документално и анимационно кино с премиери през 2022 г., а категориите бяха повече от 20. Професионално жури оцени постиженията на българските кинематографисти и раздаде общо 38 награди.

Орлин Милчев взе наградата за най-добър филм

Проф. Георги Дюлгеров получи почетната награда за цялостно творчество „Васил Гендов“.

Иван Павлов беше признат за най-добър режисьор за „Пролетно равноденствие“, а Кирил Проданов стана най-добър оператор за работата му във филма на Душан Милич „Мрак“.

„Мрак“

За най-добър пълнометражен игрален дебют бе обявен „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов, а специален диплом за дебют получи Петя Йосифова за „Жири“. В категория „най-добър сценарий“ статуетка получиха Миглена Димова и Зорница София за „Майка“.

Александър Симеонов и Оливие Калверт си тръгнаха с приз за най-добър звук за филма на Теодор Ушев „Ф 1.618“. За същия филм награда получиха още Сабина Христова като художник-сценограф и Велика Прахова като художник на костюмите. Асен Вапцаров взе отличие за най-добър композитор за „Жълт олеандър“.

Светлана Янчева взе наградата за главна женска роля за участието в „Пролетно равноденствие“, а Малин Кръстев – награда за главна мъжка роля за „Добрият шофьор“.

Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро в „Добрият шофьор“

Дария Симеонова взе приза за най-добра поддържаща женска роля в „Майка“, а Герасим Георгиев – Геро стана фаворит в категорията най-добра поддържаща мъжка роля за „Добрият шофьор“.

В документалното кино „Нямаш място в нашия град“ взе основната награда за най-добър филм. Този филм беше отличен и за най-добър монтаж, благодарение на работата на Стоян Велинов, както и Николай Стефанов взе приза за режисура.

„Нямаш място в нашия град“

Наградата за документален дебют отиде при Веселин Диманов за „Моралът е доброто“, който благодари на семейството на Кристиан Таков. „Воев“ получи наградата на журито, както и за най-добър сценарий на Биляна Кирилова и Неда Миланова.

Борис Мисирков и Георги Богданов получиха награда за най-добър оператор за „Колите, с които нахлухме в капитализма“. Никола Груев-Котарашки беше отличен за най-добър композитор за „Теодор Ушев: Невидими връзки“, а за най-добър звук бяха наградени Георги Цветков, Свилен Боянов и Мариана Вълканова за „Майор Томпсън – (не)нужният герой“.

В анимацията „Меко казано“ на Анри Кулев стана най-добър анимационен филм, като продукцията получи и признание за сценария на Валери Петров.

„Меко казано“, Анри Кулев

За дебют беше почетен Стефан Войводов за „Океания“, а Сотир Гелев взе приза за режисура за „Флорентинска нощ“. Същият филм взе и отличието за композитор в лицето на Румен Бояджиев-син.

Наградата за най-добър звук отиде при Благомир Алексиев за „Феята вещица“.

Най-добра анимация са създали Спартак Йорданов и Весела Йоцева с „Обезличаване“. Димитър Димитров бе обявен за най-добър художник за работата си по „Артистът“.

Журито присъди своето отличие на Аспарух Петров за „Следа“.

За оперативна филмова критика наградата получи Ингеборг Братоева-Даракчиева. Приз за книга или теоретичен текст – беше присъден на Петър Кърджилов, Ирина Китова и Зорница Кръстева, а проф. Вера Найденова взе награда за особен принос в кинокритиката.

Може да харесате още