Денди не е бил убит, заключи съдът

от Нощни птици

Софийският градски съд прекрати производството за смъртта на Любомир Минчев – Денди след проведено „обективно, всестранно и пълно разследване по случая“.

След разследването по случая относно смъртта на Любомир Милчев, известен като Денди, разследването е прекратено на 16 май, съобщават от прокуратурата. Съдът е потвърдил постановлението за прекратяване като правилно и законосъобразно.

„Не е налице извършено престъпление спрямо живота и здравето на пострадалия, а телесното увреждане, довело до фаталния изход, не е резултат от виновно поведение на друго лице“, посочват разследващите.

Според съдебномедицинска експертиза смъртта е в резултат на тежка черепно-мозъчна травма в тилната част на главата, която се е усложнила с развитието на възпаление на белите дробове и генерализирана бактериална инфекция.

Според вещите лица от две експертизи нараняването на Милчев се дължи на падане назад от собствен ръст и последващ контакт на тилната част на главата с твърд прилежащ терен. От прокуратурата допълват, че липсват други наранявания, както и следи от борба.

В хода на разследването бяха проведени всички обективно възможни и необходими действия по събиране и проверка на доказателства, и бяха подложени на анализ всички версии. Доказателства за умишлено умъртвяване на Любомир Милчев, за причиняване на смъртта му по непредпазливост или за друго престъпление срещу личността и здравето му не бяха събрани, поради което наказателното производство беше прекратено, посочват от прокуратурата.

„Нощни птици“ припомня, че Милчев беше открит в дома си с травма на главата в средата на февруари 2022 г. Разследването първоначално се водеше за опит за убийство. По-късно, в края на март, мъжът почина от получените наранявания.

Искате да знаете повече?

След като прекара дълги дни в кома, след нанесения му побой на 17 февруари, след опитите на лекарите да спасят живота му, на 27 март 2022 г. почина писателят, светска личност, популярен в арт средите с изисканите си маниери и екстравагантно присъствие Любомир Милчев – Денди.

Той е автор на книгите:

 • Проглеждането на гледката : Из скромния опит на един съгледвач : Разкази (1995)
 • Далматинецътъ Марципанъ : Декоративенъ мемоаръ въ черно и бяло апропо, съ трийсетина най-чудесни за гледание светливи картини на фотографическото заведение на г-нъ Борисъ Мисирковъ (2000)[9]
 • Вещи и обнищвания в литературата : Лит. антиквариат; Две студии върху проблема за антикварната вещ в литературата (2001) – съдържа: „Братовчедът Понс“ на Балзак или старата перука на колекционерствотоЗавръщане в Брайдсхед“ на Ивлин Уо – монстранца, картини и мече
 • Комедиантите : Фарсове и водевили : и дори…tableau vivant (2004)
 • „Любовникът на лейди Чатърли“ и благоприличието на нетрагичното : Покрайлитературни събития (2006)
 • Спекулативно-поетически разглеждания на времето у късния Хайдегер : Консеквенции на коинциденция (2008)
 • Приемът : moralité; Kapuzinergruft : символ-верую на неведомия (2010)
 • Светлописи : есета върху избрани фотографии (2010)
 • София Енигма-Стигма : разгледни блуждания из града (2011)
 • Последният портрет на маркеза Казати : шармантна фантасмагория с много сребърни подноси и… триумф, дори, на осуетена събитийност (2013)
 • Тайни на софийския царски дворец : възпоменателен тур (2013)
 • Между comme il faut и faux pas: добрият маниер в съвети за джентлемени (2014)

Може да харесате още