„Диада“ с голямата награда в Талин, създателите му не са на награждаването, защото…

от Нощни птици

Филмът на Яна Титова – „Диада“, получи голямата награда в категорията Just Film на кинофестивала PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival в Талин, Естония, съобщават от екипа на продукцията. Призът е бил приет от Индрек Лаул – почетен консул на България в Естония. Ето какво разказа режисьорката Яна Титова на Петя Славова от „Нощни птици“:

„Диада“ е отличен сред няколко десетки заглавия, включени в международната конкурсна програма, като „филм, който е завладяващ, сърцераздирателен, но и говори за важността на нашите социални отговорности по отношение на възпитанието. Филм, който съчетава страхотен сценарий, чудесна режисура и актьори, които играят с цялото си сърце“.
 
„Диада“ се фокусира върху историята на Дида, 16-годишно момиче от малък град, което мечтае да замине при майка си в Америка, където да сбъдне и друга своя съкровена цел – да учи рисуване. За броени часове животът ѝ се преобръща, а нужната подкрепа липсва както от страна на най-добрата ѝ приятелка Ива, така и от страна на възрастните. 

Интервюто с главната героиня можете да прочетете в „Нощни птици“.

В основния актьорски състав са Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева, Жана Яковлева. Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година. Оператор е Мартин Балкански.

Припомняме, че както „Нощни птици“ вече писа, „Диада“ си подели голямата награда на фестивала „Златна роза“ с „Уроците на Блага“.

Писателят и директор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев написа във Facebook: „Какъв ден вчера… Яна Титова печели Голямата награда на фестивала в Талин с филма си „Диада“. Но не отива да си получи приза, защото Алек Алексиев имаше рожден ден. Нека тези любов, здраве, вдъхновение и приятелство, с които са благословени, продължават, докато са живи! Бяха епични дни в планината.“

Снимка: Захари Карабашлиев, Facebook

Може да харесате още