Дискриминация няма: ВАС оправда Милена Славова

от Нощни птици

Върховният административен съд оправда рок певицата Милена Славова по жалба за извършена дискриминация срещу сексуална ориентация на ЛГБТ общността.

Срещу нея имаше обвинение от две физически лица след публикация в социалните мрежи, където Милена написа: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

Постът е коментиран от певицата и в предаване по Нова телевизия на 22 юни 2021 г. с думите: „Ние ви гледаме, въпреки че не искаме“, „Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. И деца“, „Натрапвате се“, „Вие сте арогантни“, „Защо трябва да се парадира с това? Аз парадирам ли с това, че харесвам мъже? Защо трябва да се парадира? Това е много лично нещо“, „Тези деца нямат избор. Където ги заведат, там отиват“.

Думите ѝ се възприемат от голяма част от ЛГБТ общността за оскърбителни и насърчаващи към извършване на дискриминация.

ЛГБТ общността от години иска равни права на живот с останалите граждани в страната. В момента те нямат право на свиждане в болница, ако партньорът им е с влошено здраве. В случай че един от партньорите е биологичен родител на дете, за което се грижат двамата, вторият няма права над детето, ако с биологичния родител се случи нещо сериозно.

Преди изслушването във ВАС рокери, музиканти и привърженици на Милена Славова се събраха пред сградата на бул. „Александър Стамболийски“, за да изразят защитата си към изпълнителката на „Ала-бала“ и „Сън“.

Първоначално младежката ЛГБТИ организация „Действие“ сигнализира Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която я оправда, но по-късно активистите повдигнаха въпроса в Административен съд – София-град, който реши, че е имало дискриминация по признак „сексуална ориентация“.

Случаят отново бе върнат в КЗД, а ВАС трябваше да потвърди или отхвърли обжалването.

Пред съда Милена Славова заяви, че изказването ѝ за прайда в София през 2021 г. е породено от видеоклип на мъж, който е сложил националния флаг на неприлично място, и не е насочено срещу общността. Тя заяви, че след поста в социалните медии и медийна изява по темата е получила заплахи за живота си.

Според магистратите „не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите. Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група“.

От ВАС също така съобщават, че „общественото положение на Милена Славова не предполага притежаване или стремеж към придобиване на официална публична власт, чрез която тя да е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения, включително и относно провеждането на гей паради, за разлика например от кмета на Москва и кмета на Варшава, станали повод за образуване пред ЕСПЧ на делата Alekseyev v. Russia и Bączkowski and Others v. Poland.

Публичният ѝ образ на човек с алтернативно на общественото мнение също априори изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основата на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, непоносимост и нетърпимост.

Ясно изразеното разбиране на автора на изявленията за липсата на хомогенност на ЛГБТ общността и поддържане на устойчиви позитивни лични отношения с отделни нейни представители също са решаващи за извод, че инцидентното използване на отделни фрази с негативно съдържание не достига „определено ниво“ и „праг на суровост“ за определянето им като проява на дискриминация“.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Може да харесате още