Джейсън Момоа призова туристите да не пътуват до Мауи

от Нощни птици

Звездата от „Аквамен“ Джейсън Момоа призова хората да не пътуват до Мауи, тъй като островът се бори да се възстанови от опустошителните горски пожари.

Роденият в Хавай актьор написа в Instagram: „Мауи не е мястото за почивка в момента. „Не пътувайте“, каза той. „Не убеждавайте себе си, че присъствието ви е необходимо на остров, който страда толкова силно“.

Огнената стихия унищожи градове, включително историческата Лахайна. Вече е потвърдена и смъртта на над 90 души в пожарите, предава BBC.

Момоа сподели и видеоклип, в който казва, че хавайската общност „се нуждае от време, за да се излекува, да скърби и да се възстанови“.

„Това означава, че колкото по-малко посетители са на острова и заемат критични ресурси, които са станали изключително ограничени, толкова по-добре“, каза той.

Коментарите на 44-годишния актьор дойдоха в момент, когато жителите на Мауи заявиха, че са ужасени от гледката на туристи, които плуват на плажа, докато местните жители все още броят загиналите.

„Водите, в които нашите хора загинаха преди три дни, са същите води, в които още на следващия ден тези посетители – туристите – плуваха“, каза един от местните жители пред BBC.

По думите на местните, никой хаваец не би „плувал, гмуркал се с шнорхел, карал сърф“ при такива трагични обстоятелства. „Никой не се забавлява в условията на трагедия и не продължава живота си, сякаш нищо не се е случило“.
Местните власти са помолили хората, които не пътуват за важен ангажимент, да напуснат, а други са били помолени да отменят плановете си за пътуване до Мауи.

Загубата на туризъм обаче ще предизвика значителен шок за икономиката на Хаваите. Според Хавайския орган по туризъм той е бил най-големия източник на частен капитал през 2019 г., като 10,4 млн. посетители са похарчили общо 18 млрд. долара (14 млрд. паунда). Мауи е взел една трета от тези пари, се казва в доклада.

Междувременно Съветът за икономическо развитие на Мауи твърди, че значението на туризма е още по-голямо, като изчислява, че той пряко или косвено осигурява около 80% от всички приходи, генерирани на острова.

Пожарите, които започнаха във вторник миналата седмица, бяха подхранвани от сухото лято и силните ветрове от преминаващ ураган. В момента те са до голяма степен под контрол, въпреки че на някои места на острова продължават усилията за пълното им потушаване.

Актьорът Джейсън Момоа, познат и от сериала „Игра на тронове“, е роден в Хонолулу и счита за свой дълг да се застъпи за местните жители.

Може да харесате още