„Евровизия“ на фона на война: Големият победител е Лорийн от Швеция

от Нощни птици

Шведката Лорийн спечели „Евровизия 2023“ с песента „Tattoo“ в Ливърпул, Северна Англия. Тя стана първата жена, триумфирала два пъти в конкурса, като първата ѝ победа беше през 2012 г. с „Euphoria“. Друг изпълнител, който е ставал два пъти победител е Джони Логан от Ирландия.

Финландкото предложение на рапъра Käärijä остана на втора позиция. Той спечели вота на зрителите с „Cha Cha Cha“, но това не беше достатъчно, за да изпревари лидерката след резултата от журитата в 37-те участващи държави, предава Reuters. Третото място беше за Израел и Ноа Кирел.

Лорийн сравни пред журналисти победата си с тази от 2012 г.: „Това е като завръщане в семейството.“ Победата ѝ изравнява Швеция с Ирландия като най-успешните страни на Евровизия, 49 години след прочутата победа на ABBA.

67-ото издание на музикалния фестивал се проведе в „Града на поп музиката“ от името на Украйна, миналогодишния победител, която не можа да бъде домакин тази година, заради нахлуването на Русия.

Организаторите трябваше да се справят със задачата да поставят Украйна в центъра на събитията и да се въздържат от явни политически послания, които не са позволени в конкурса. Те до голяма степен успяха, пише изданието.

Оркестър „Калуш“, победителят от 2022 г., смеси видео, записано в Украйна, с изпълнение на живо в Ливърпул в началната част, която включваше и изпълнение на пиано на британската принцеса на Уелс Кейт.

Но докато конкурсът течеше, руски ракети удариха западния украински град Тернопол, родното място на електро-поп дуото „Творчи“, тазгодишните участници от страната със „Стоманено сърце“. Песента е вдъхновена от обсадата на завода „Азовстал“ в Мариупол.

Местните власти съобщиха в Telegram, че ударът е ранил двама души.

Организаторът на конкурса – Европейският съюз за радио и телевизия – забрани на украинския президент Володимир Зеленски да се обърне към зрителите по света, които миналата година наброяваха 160 милиона души.

От там заявиха, че удовлетворяването на молбата му, която е била отправена с „похвални намерения“, би било в разрез с неполитическия характер на събитието и правилата му, които забраняват правенето на политически изявления.

Киев отвърна, че Зеленски никога не е молил да говори на конкурса, а британският министър председател Сунак написа в социалните мрежи, че би било повече от подходящо, ако това се беше случило.

Въпреки това шоуто, наблюдавано от хиляди лично на брега на река Мърси и от милиони по телевизията, беше изпълнено с духа на Украйна, особено в изпълнението на „You’ll Never Walk Alone“, която се пееше съвместно на арената и в Украйна.

26-те изпълнители на финала обхванаха различни музикални стилове – от балади до тежък рок и рап.

Германия завърши на дъното на класацията, непосредствено след Великобритания, но нито една държава не получи ужасяващите „нулеви точки“.

Тазгодишният финал на Евровизия е гледана от 11 милиона зрители, което е високо постижение, тъй като обикновено зрителите са около 9.9 милиона, предава BBC.

Може да харесате още