„Фантастични светове“ с детски рисунки и графити на Станислава Гетова

от Нощни птици

„Фантастични светове“ е изложба с оригинални графити на илюстрациите на книгата за деца и юноши „Филип и Пясъчният кораб“ на художничката Станислава Гетова. От 21 март до края на месеца тя може да бъде видяна, като в нея са включени и рисунки на учениците от школата по рисуване „Смокини“ към НЧ „Алеко Константинов 1897“. Творбите на децата ще са интерпретации по текстове от фентъзи историята. Замисълът на проекта е да се постигне симбиоза между визуалното творчество и литературата и най-вече – приобщаване на широк кръг деца и младежи към изобразителното изкуство.

По време на изложбата ще бъде представена и самата книга „Филип и Пясъчният кораб“. Допълнително ще се организират две отворени творчески ателиета в галерия „Контрасти“ на 23 март и 30 март, които ще се състоят от две части – информационно-дискусионен модул с лектор и практически художествени задачи за гостуващите деца и родители. Ателиетата са с вход свободен за деца, младежи и възрастни. Инициативата е с благотворителна кауза, част от приходите от изложбата и книгите са в подкрепа на НЧ „Алеко Константинов 1897“ за възстановяване и реновиране на сградата на читалището.

Автор на графиките и книгата е художничката Станислава Гетова – ръководител на Школа по рисуване „Смокини“ към НЧ „Алеко Константинов 1897“.

„Филип и Пясъчният кораб“ е фентъзи книга, която разказва историята на Филип и неговите приключения в страната Лебагрия. Филип загубва дядо си и се налага да намери своето място в света. Пътувайки в посока пустинята Ищаб, той постепенно се справя със скръбта от загубата на близък човек, намира нов приятел – лекаря и учен Пук, среща странни животни и растения, сблъсква се с несгоди и заживява в къща, наречена „Пустинният кораб“.

Дали четиринадесетгодишният Филип ще намери нов дом и кой в крайна сметка ще се окаже неговият благодетел Пук, който е създател на странни създания – мутанти? Дали Дървото с хилядата души ще помогне на момчето да открие баща си? Ще успее ли Птицата ловец на сънища да върне съня на един много важен и за Филип, и за Пук човек? Романът ще отговори на тези въпроси и ще зададе нови, за да ни накара да мислим, да чувстваме и да мечтаем в синхрон с героите от историята.

Народно читалище „Алеко Константинов 1897“

Школа „Смокини“ е създадена през 2018 г. с цел да подготвя ученици за специализираните художествени училища в София. Постепенно се разраства и към нея се прибавят детска група и група за възрастни. В първите ѝ години дом на школата е езикова школа Бритиш Лаб, а през 2022 г. школата работи в сътрудничество с НЧ „Алеко Константинов 1897“ и се помещава в Ателието на читалището.

През 2023 г. школа „Смокини“ организира конкурс „Моето читалище „Алеко Константинов“ и заедно с просветния център се организира изложба в рамките на отбелязването на 160-годишнината от раждането на Алеко Константинов. Ръководител на школата е Станислава Гетова – Смокини. Тя е завършила Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София, бакалавър е по „Анимационно кино“ към НБУ и магистър по „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Народно читалище „Алеко Константинов 1897“

Станислава има зад себе си множество участия в общи и самостоятелни изложби, илюстратор е на детски книги от американски и български автори, както и на своята собствена книга за оцветяване Urban Stories. Обича да преподава не само защото е събрала много практическо знание и опит в областта на изящните изкуства, но и защото вярва, че всеки има нужда от подадена ръка в развитието на таланта си. Вярва също така, че изкуството ни дава радост и прави живота ни по-смислен.

Из „Летописната книга на читалището“ откриваме, че през 1914 г. управителният му съвет взема решение да се изгради собствена сграда. При особена тържественост, с рота юнкери от Военното училище, се полага основният камък на сегашното място. Благодарение на упорития труд на читалищните дейци се набират средства и материални дарения за построяване на сградата. Не са редки и случаите, когато пред вратите на „Борисова градина“ се поставяла лента с надпис: „Подарете някаква сума за довършване сградата на Окръжното читалище „Алеко Константинов“. През 1925 г. сградата е завършена, осветена и започва своята активна и богата културно-просветна дейност не само за района, но и за цяла София.

Днес Настоятелство на НЧ „Алеко Константинов 1897“ продължава културно-просветното дело на традиционната културна институция и има задачата да съживи, развие и надгради както материалната база, така и културните дейности на читалището. За целта се организират ежеседмични традиционни базари, концерти, изложби и активности, на които местната общност, творци и културни дейци заедно се свързват и набират средства за читалището.

Може да харесате още