Фестивалът за съвременен танц Aerowaves in Sofia се открива с представление за деца

от Нощни птици

Фестивалът за съвременен танц Aerowaves In Sofia се открива на 27 октомври на сцена „Дерида“ с представлението за деца „Давай!“ на компания Corps In Situ от Люксембург. Спектакълът е без думи, подходящ е за деца на възраст над 7 г., и съзнателно е избран да открие фестивала, защото подрастващите са нашето бъдеще, коментират организаторите.

По думите им програмата тази година е обърната към широка аудитория със специални представления за деца и по-възрастни хора.

Давай!“ е игра между две момчета, които се срещат, търсят се и се предизвикват чрез бойна хореография. С всяка нова игра те се опознават, контролират, надминават себе си. Всеки се учи от другия, от своите силни страни и граници, без никога да има победител или губещ, защото опонентът е преди всичко партньор в играта, който трябва да бъде уважаван, ако искате да можете да продължите да играете. 

Aerowaves in Sofiа представя заглавия от европейската и световна танцова сцена, създадени през последната година. Инициативата за това събитие е на Derida Dance Center, партньор в европейската мрежа за съвременен танц Aerowaves. Всяка година артисти от различни краища на Европа кандидатстват за включване в топ 20, съставен от международно жури, което избира от над 700 предложения.

Във фестивалната програма присъстват три заглавия от класацията топ 20 на Aerowaves и шест представления, селектирани от Derida Dance Center, от Израел, Испания, Франция, Малта, Германия, Великобритания, Люксембург, Полша, Финландия и Тайван.

Тази година организаторите имат намерението да разширят аудиторията си, като ще обърнат специално внимание и на възрастните хора с представлението „Дните“, за чиято реализация се отправя отворена покана към хора на възраст над 60 години. Записалите се за участие ще преминат през тридневни работни ателиета с финландските артисти.

В рамките на фестивалната програма ще бъде представен и документалният филм Aerowaves at 25, който ще разкаже историята от създаването на платформата до днес.

Дискусионни срещи ще има след всяко представление. Предвидени са и седем танцови уъркшопа, достъп до които ще имат професионални танцьори от България.

Може да харесате още