Филмовата музика на Дани Елфман в зала „България“

от Нощни птици

В зала „България“ на 15 октомври ще звучи филмовата музика на Дани Елфман. Концертът ще е под палката на Григор Паликаров, като в програмата е включена музика от филмите „Уенсди“, „Батман“, „Кошмарът преди Коледа“, „Булката труп“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“.

Десет дни по-рано – на 5 октомври, Софийската филхармония ще представи неговия Концерт за виолончело, написан специално за солиста Готие Капюсон и под диригентството на Найден Тодоров. Елфман пристига в София специално за този концерт, съобщават от филхармонията.

Дани Елфман

е роден на 29 май 1953 г. в Лос Анджелис. Има четири номинации за „Оскар“, две награди „Еми“, една „Грами“, седем награди „Сатурн“ за най-добра музика, наградата „Ричард Кърк“ за 2002 г., наградата Disney Legend за 2015 г., Наградата „Макс Щайнер“ за филмова музика през 2017 г. и награда за цялостно творчество на Обществото на композиторите и текстописците през 2022 г.

Става известен като певец и текстописец за ню уейв групата Oingo Boingo в началото на 1980 г. и привлича вниманието на младия Тим Бъртън, който го моли да напише музиката за първия му пълнометражен филм „Голямото приключение на Пий-Уий“. В следващите 34 години двамата създават едно от най-плодотворните сътрудничества между композитор и режисьор в историята на киното. И Дани Елфман пише музиката за около 20 негови проекта, сред които „Едуард с ръцете ножици“, „Уенсди“, „Батман“.

Работил е с режисьори като Гюс Ван Сант, Сам Рейми, Питър Джаксън, Анг Лий, Роб Минкоф, Гилермо дел Торо, Браян Де Палма, Джеймс Понсолд и Дейвид О’Ръсел. Елфман прави музиката на над 100 филма, включително номинираните за „Оскар“ Milk, „Добрият Уил Хънтинг“, „Голяма риба“, „Мъже в черно“, както и „Спайдърмен“, „Лигата на справедливостта“. Пише музика за телевизионните сериали „Семейство Симпсън“ и „Отчаяни съпруги“.

През 2022 г. участва на фестивала „Коачела“ и предизвиква истинска истерия сред феноветe, като затвърждава имиджа си на абсолютен идол на алтернативната сцена. Успоредно с това пише и класическа музика, която се изпълнява от най-престижните оркестри в света.

Може да харесате още