Галин Стоев открива сезонa в Народния театър с украинска пиеса за войната „Хага“

от Нощни птици

Театралният сезон в Народния театър ще бъде открит на 19 септември с постановката на Галин Стоев „Хага“.

Спектакълът е на украинската авторка Саша Денисова и проследява фантазията на малко момиче, което си играе в руините на унищоженото от войната детство, принудило малкият човек преждевременно да стане възрастен. Въображението на детето е ситуирано на Хагски трибунал срещу военните престъпления, където банално-митични персонажи очакват своя процес.

Пиесата е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна. В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, описват сюжета от трупата на Народния театър.

Галин Стоев превежда зрителите в своеобразен лабиринт, чрез който се изследват границите на собственото разбиране за добро и зло.

Ролите са поверени на Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Деян Донков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев, Пламен Димов.

Може да харесате още