Грета Гъруик оглавява журито в Кан през 2024 г.

от Нощни птици

Грета Гъруиг, чийто последен филм „Барби“ спечели 1,4 милиарда долара в световния боксофис тази година и стана фаворит с най-много – девет номинации за „Златен глобус“, ще председателства журито на филмовия фестивал в Кан през 2024 г.

77-ото издание на филмовото събитие ще се проведе от 14 до 25 май.

Гъруиг и преди е посещавала Кан заедно с партньора си Ноа Баумбах, като през 2017 г. беше премиерата на неговия филм „Историите на Майровиц“, но тя никога не е представяла филм на престижния форум.

В началото на тази година се водеха разговори за представянето на „Барби“ в Кан, но моментът не се оказа подходящ. Филмът на Warner Bros. излезе на екран на 19 юли и моментално се превърна в най-касовия филм за годината в световен мащаб, предава Variety. Освен че води в номинациите за „Златен глобус“, „Барби“ се очаква да получи и множество номинации за „Оскар“, като според Клейтън Дейвис от Variety филмът е рядък блокбастър с шанс да спечели наградата за най-добър филм.

„Обичам филмите – обичам да ги правя, обичам да ходя на тях, обичам да говоря за тях. Като киноман, Кан винаги е бил връх на това, което може да бъде универсалният език на филмите“, каза Гъруиг в изявление.

„Да бъда на мястото на уязвимостта, в тъмен киносалон, пълен с непознати, гледайки чисто нов филм, е любимото ми място. Зашеметена съм, развълнувана и смирена да бъда председател на журито на филмовия фестивал в Кан. Нямам търпение да видя какви пътешествия очакват всички нас!“

Двукратният носител на „Златна палма“ Рубен Остлунд („Триъгълник на тъгата“, „Квадратът“) е председател на журито в Кан през 2023 г. Гъруиг ще бъде първата американска режисьорка, която ще поеме ролята на председател на журито на филмовия фестивал в Кан.

На 40-годишна възраст тя е и най-младият човек, който поема тази роля след София Лорен, която е на 31 години, когато председателства журито в Кан през 1966 г. Сред другите известни жени председатели на журита са Джейн Кемпиън през 2014 г. и Оливия де Хавиланд, първата жена председател на журито в Кан през 1965 г.

„Това е ясен избор, тъй като Грета Гъруиг така дръзко въплъщава обновлението на световното кино, за което Кан всяка година е както предвестник, така и резонатор“, заявиха президентът на Кан Ирис Кноблох и генералният делегат Тиери Фремо. „Отвъд седмото изкуство, тя е и представител на една епоха, която разрушава бариерите и смесва жанровете, като по този начин издига ценностите на интелигентността и хуманизма“, обединяват мнението си Кноблох и Фремо.

Навлизайки в киното като актриса, Грета Гъруиг пробива като самостоятелен режисьор с „Лейди Бърд“ през 2017 г. Тя става петата жена, номинирана за най-добър режисьор, а филмът печели общо пет номинации за „Оскар“.

Следващият ѝ филм, „Малки жени“, също е високо оценен от критиката и е номиниран за пет „Оскар“-а, като печели за най-добър дизайн на костюми. С „Барби“ Гъруиг се превръща в най-печелившата жена режисьор в историята.

Може да харесате още