Grimes прави тревожна прогноза за AI в музикалната индустрия

от Нощни птици

Тъй като дебатите около използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия продължават, канадската певица и автор на песни Grimes изказа своето мнение. Макар че много изпълнители критикуват ролята на изкуствения интелект, Grimes, изглежда, е самотен глас, който се бори в негова полза.

Не би трябвало да е изненада, че Grimes се представя като защитник на AI. В края на краищата тя вече представи GrimesAI, който позволява на всеки да генерира музика с изкуствен интелект, използвайки за основа нейните вокали. Проектът е придружен и от акаунт в X, бившия Twitter, в който излизат изявите на изкуствения интелект на Grimes. Появиха се твърдения, че акаунтът всъщност е просто Grimes, която използва щита на изкуствения интелект, за да публикува някои от най-необичайните си мисли.

Неотдавна, по време на интервю за документалната поредица „Кратка история на бъдещето“ на PBS, Grimes разказва за това как новите технологии могат да стимулират музикалните иновации. „Когато започнах да правя музика – казва тя, – се случваше нещо като революция в музикалната продукция, все повече хора можеха да правят музика у дома на компютрите си.“

Макар да е вярно, че възможността да създаваш музика от спалнята си е дала началото на редица невероятни изпълнители, от A Guy Called Gerald до The Streets, изкуственият интелект, изглежда, е съвсем друга работа. От една страна, технологията не е способна на оригинално мислене, а просто черпи от всеки материал, който ѝ предоставите. Освен това, както наскоро отбеляза Роджър Долтри, тя не е способна на емпатия и следователно не може да създава емоционално въздействащи песни.

Въпреки това Grimes продължава: „Виждам някои от новите работи, които идват с изкуствения интелект, всички тези неща, които са напът да избухнат, когато всички имат едни и същи инструменти, които могат да създават продукти с професионално качество, тогава ще видите как истинският талант наистина се издига на върха.“ Тя заключава: „Това, което правим в нещата, които създаваме през следващите няколко десетилетия, вероятно ще оформи всички умове, които ще продължат напред до края на времето“.

Притеснително е, че Grimes вероятно е на прав път. AI ще присъства все повече в съвременното общество и в нашето ежедневие. За творческата индустрия, към която принадлежи Grimes, това е доста тревожно. Ако продуцирането, писането и изпълнението на музика могат да се извършват от компютри, докога ръководителите на звукозаписните компании ще плащат на изпълнителите и продуцентите?

За щастие засега изкуственият интелект все още не е овладял човешките емоции и затова не може да замени силната емоция на човешкото писане на песни. Ако обаче Grimes е права, този факт може да се промени много скоро.

Чуйте по-долу песен, създадена от GrimesAI.

По материали от чуждестранния печат.

Може да харесате още