Испански филм взе „Златна раковина“ в Сан Себастиан

от Нощни птици

Испанският филм „Ръженият рог“ (O corno/The Rye Horn) на Хайоне Камборда стана големият победител на кинофестивала Сан Себастиан (Доностия) и спечели „Златна раковина“, предава Variety.

Вторият пълнометражен филм на Камборда проследява ситуацията в Галисия през 1971 г., когато ръженият рог се използва за предизвикване на аборт и на раждане. Изключително женски филм, той започва с 10-минутен поглед отблизо към последните етапи на раждането, като случващото се е в епохата на Франко.

Филмът e „силна и интимна драма, която се върти около майчинството и правото на жените да решават въпросите, свързани с тялото и съдбата им“, пише Cineuropa.

Хайоне Камборда

заснема героите, като обръща педантично внимание на телата и движенията им, без да пренебрегва значението на средата, в която те съществуват, допълва изданието.

Красиво монтиран, филмът е сред най-класическите в конкурсната програма на фестивала с 16 заглавия, която тази година се оказа необичайно отворена към комедиите с поне четири заглавия.

Международното жури, водено от френската режисьорка Клер Дени, избра да награди не просто испански филм, а филм на режисьорка, която е родена в Сан Себастиан. Тази година фестивалът отличи и друг родом от Сан Себастиан – Виктор Ериче, и така изданието отбеляза връх в триумфа на „домашния отбор“.

Отличието за най-добър сценарий отиде при Мария Алче и Бенхамин Найстат от Аржентина за Puan. Филмът бе двойно награден и за актьорската игра на Марсело Субиото със „Сребърна мечка“. Субиото играе изключително миловидно нещастен професор по философия.

Самата церемония може би беше по-малко бляскава от обикновено, като се има предвид отсъствието на много от високопоставените актьори, участващи в нея, поради продължаващата стачка на SAG/AFTRA.

Все пак 71-вото издание беше посетено от Жулиет Бинош, Джесика Частейн и Мадс Микелсен, а испанската звезда Хавиер Бардем получи и почетната награда на фестивала.

Международният форум се състоя между 22 и 30 септември. Той се провежда от 1953 г. и е сред най-знаковите събития, свързани със световното кино в Европа.

Именно там се провежда световната премиера на „Междузвездни войни“ и „Север-северозапад“ на Алфред Хичкок. Тази година там се състоя първата прожекция на страна от ЕС – на „Момчето и чаплата“ на Хаяо Миядзаки.

Кадър от „Момчето и чаплата“. Снимка: San Sebastian Film Festival

Все пак филмът беше показан и на фестивала в Торонто, както и на филмовия фестивал BFI в Лондон.

Може да харесате още