Камен Донев напуска сцената на Народния театър, фотографът Стефан Н. Щерев е уволнен

от Нощни птици

Камен Донев напуска сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Това съобщи актьорът в социалните мрежи. „Скъпа моя, уважаема публика! Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението „Животът е прекрасен“ поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра.“, се казва в изявлението му във Facebook.

Решението идва след изиграването за 168-и път на спектакъла на Александър Морфов „Животът е прекрасен“. Режисьорът също беше уволнен от настоящия директор на театъра Васил Василев през февруари след спор за поста на пиарката Велислава Кръстева.

Донев, който е нещатен актьор в трупата, пише още, че излизането му на сцената след скандалните събития, са били от любов към спектакъла и уважение към зрителите, но че не позволява да бъде погазвано достойнството му.

„Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър „Иван Вазов“ при други обстоятелства и друго ръководство“, казва още актьорът.

През юни ръководството на театъра реши актьорите, които не са на щат, да влизат в сградата с бадж „Гост посетител“.

Сред другите актьори, които участват в „Животът е прекрасен“ са Албена Колева, Руси Чанев, Теодор Елмазов и съпругата на Александър Морфов – Рени Врангова. Спектакълът е включен в следваща дата на програмата на театъра – 28 септември. Затова и от ръководството на театъра смятат, че Камен Донев е длъжен да участва още веднъж в постановката.

В официалната им позиция до медиите се казва, че актьорът е сключил договор от 20-и декември 2022 г. с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников, да е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля. Също така е необходимо да се реализират девет постановки, като сред тях е и тази на 28 септември. „В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор“, пишат от театъра и допълват:

„Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси“.

Още кадрови промени има в Народния театър. Фотографът Стефан Н. Щерев, който от 10 години снима постановките на трупата, обяви в социалните мрежи, че договорът му не е подновен.

„От днес вече не съм част от Народен театър “Иван Вазов”. Без назована причина ми беше казано от директора, че договорът ми за предстоящия сезон няма да бъде подновен. Разбира се, да не поднови договор е негово право, въпрос на преценка, приоритети и т.н.“, написа той.

По думите му, фотографът не е получил „достойно обяснение за причината“, а само е разбрал, че при никакви условия директорът не иска да продължи работата му за НТ, с което го кара да се почувства ненужен и нежелан.

„Да, но за мен, а и на практика, един директор не е театъра, театъра са преди всичко актьорите, режисьорите, сценографите – тези, които го създават а не тези, които би трябвало да умеят да го администрират“, казва още Щерев и допълва, че за тези 10 години 95% от актьорите и режисьорите (не само в НТ) са искали и продължават да искат да работят заедно, с което те „не са спирали да ми дават усещането, че има смисъл от мен, че съм нужен за тях“, за което сърдечно им благодаря“.

По думите му, случващото се в театъра е „класически пример какво се получава, когато някой са в такива институции не да работят в името на театъра, а в името на лични цели и страсти, същото както е и в управлението на държавата… и там принципите, целите и страстите са същите – не да се служи на Нещо, а на някой“.


Може да харесате още