Кейт Уинслет спечели BAFTA, поиска да я раздели с дъщеря си

от Нощни птици

Кейт Уинслет беше сред основните звезди на церемонията на тазгодишните награди BAFTA, които се раздадоха на 14 май. Актрисата спечели престижния приз за главна женска роля на телевизионните отличия за изпълнението си в „I Am Ruth“ („Аз съм Рут“) на Channel 4, предаде Deadline.

Звездата от „Mare of Easttown“ е носителка на три филмови награди BAFTA по време на своята кариера, но това е първата ѝ телевизионна победа.

Уинслет печели „Оскар“ за филма „Четецът“ през 2008 г. Същото участие ѝ донесе и наградата на BAFTA за най-добра актриса. Тя също така взе BAFTA за филмите „Разум и чувства“ и „Стив Джобс“, припомня изданието.

В драмата „I Am Ruth“ актрисата си партнира със своята дъщеря Миа Трепълтън, която влиза в образа на тийнейджърка със сериозни психични проблеми, породени от влечението ѝ към социалните мрежи.

Уинслет използва речта си при приемането на наградата, за да призове „хората на власт да криминализират вредното съдържание“.

„Искаме да си върнем децата. Не искаме да лежим будни, в ужас за психичното им здраве“, каза актрисата и се обърна към младите хора, които слушат: „Моля, потърсете помощ, няма нищо срамно в това да признаете, че имате нужда от подкрепа, просто я поискайте.“

Звездата от „Титаник“ разказа, че е имало дни, в които на Миа ѝ е било много трудно да се потопи толкова навътре в тази стряскаща, но и много емоционална територия. Тя допълни, че ако може, би разрязала отличието на две, за да даде половината на дъщеря си, която е от брака на Кейт с режисьора Джим Трипълтън.

47-годишната Уинслет не пропусна да почете и автора на проекта Доминик Савидж за това, че е създал „пространство за разказване на женски истории“.

„Това означава много. Малките британски телевизионни драми все още могат да бъдат тежки, а историите за психичното здраве да бъдат чути“, добави Уинслет.

Телевизионните награди BAFTA се проведоха в лондонската зала Royal Festival Hall. Водени от Ромеш Ранганатан и Роб Бекет, те представят големите и добрите примери в телевизионната индустрия на Обединеното кралство.

Миналата година победител в същата категория стана Джоди Комър за ролята си в сърцераздирателната драма на Channel 4 за Covid-19 „Help“.

Може да харесате още