Комфортът и връзката му със социалните норми в „Шило“ на One Dance Fastival

от Нощни птици

„Шило“ – новият спектакъл на хореографката Яница Атанасова ще има премиера на 24 май в рамките на One Dance Festival. Спектакълът ще бъде представен в „Топлоцентрала“.

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance ще се състои от 10 май до 2 юни в Пловдив.

Атанасова разсъждава върху идеята за „комфорт“ и връзката му със социалните и културните норми. Шилото се превръща в символ на желанието за физическо и емоционално освобождаване, напомняне за начините, по които тялото може да се бунтува срещу ограниченията и да търси собствено усещане за комфорт и удовлетворение.

Пърформансът е и медитация върху преживяването от седенето и усещанията, които могат да възникнат в тялото, когато си позволим да сме неподвижни, разказват от One Dance Festival.

По думите им става въпрос за изследване на „стоенето седнал“ – не просто като физиология, а като култура, вглеждане в обстоятелства, които ни държат „заседнали“ и как можем да се измъкнем оттам, да разширим границите си и да открием нови възможности, които да ни помогнат да преминем отвъд простото оцеляване.

Участват изпълнителите Алекс Жеков, Емилия Радичева, Марион Дърова, Нели Георгиева и Станимир Михайлов. Композитор на музиката е Виктор Илиев, костюмите са на Рая Лъчезарова, а светлинният дизайн е на Ромейн дьо Лагард. Драматургичен консултант е Николай Колев.

Яница Атанасова е хореограф и танцьор. Работи в областта на съвременния танц, в частност изследва различни езици за изразяване чрез движението. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Театър на движението“. След това става част от италианската танцова трупа на хореографа Паоло Лонди, с която изнасят представления и пърформанси в Мексико и Италия. През 2017 г. създава авторски танцов спектакъл „Връзки“, който получава награда „Златна муза“ на „Асоциацията на хореографите в България“.

През 2018 г. започва да преподава съвременни танцови техники в Jaying university, Китай. Хореограф е на „Тази стая не съществува“, танцовия филм „Задължително приятно“ и пърформанса „Пастет“, отличен с награда на публиката „Икар“ от гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България.

Като танцьор и изпълнител е част от представленията FreeFall с хореограф Марион Дърова, „ДевеТте“ с хореограф Анна Кабакова, „Дръж се“ с хореограф Цвета Дойчева, „Преход“ с режисьор Ивайло Димитров, От 2019 г. преподава в департамент „Театър“ на НБУ.

Може да харесате още