Мариана Смит с графика в галерия „Академия“

от Нощни птици

Пейзажи от Венеция, пространствата Burren в Ирландия, калифорнийските секвои са включени в изложбата Liminal на Мариана Смит. Експозицията ще бъде показана от 23 ноември в галерия „Академия“ на Националната художествена академия (НХА).

Авторката е в България по покана на организационния комитет на деветото триенале на графиката в София на Съюза на българските художници (СБХ) като член на международното жури за определяне на наградния фонд.

Снимка: НХА

Мариана Смит ще проведе и тридневен майсторски клас по фотогравюра със Solar Plates в графичната база на НХА, като участници ще са преподаватели, студенти и ученици.

Сред творбите има и такива, базирани на лични спомени на авторката.

По думите ѝ, най-новите пейзажи са фокусирани върху секвоите, тяхната красота и белезите от горските пожари. „Те са създадени през 2023 г. по време на творческия ми престой в Kala Art Institute в Бъркли и работата на място в калифорнийските държавни паркове Big Basin Redwoods и Henry Cowell Redwoods.

Снимка: НХА

Това са свидетелства за овъглените останки на величествените секвои, за тяхната сюрреалистична красота. Тяхната временност е много осезаема, когато човек се разхожда из парковете, белязани от причинените от климатични изменения пожари“, допълва Мариана Смит.

Мариана Смит

е доцент по визуални изкуства в Stockton University. Води класове по рисуване, графика и съвременни методи на графичен печат и арт книги. Тя има две бакалавърски степени от Moscow College of Applied and Industrial Arts и Columbus College of Art and Design, щата Охайо, и магистърска степен по изящни изкуства от Университета „Корнел“.

В своята артистична практика тя използва графика, живопис и видеоинсталация. Нейни творби са представяни в САЩ, Италия, Тайван, Китай, Ирландия, Нова Зеландия, Гуам и Армения.

Може да харесате още