Михаил Йосифов и „Новините в джаза“ свирят Петър Ступел

от Нощни птици

Джазменът Михаил Йосифов преоткрива музиката на един от големите български композитори – Петър Ступел, като създава нови аранжименти на мелодии, които са любими на няколко поколения българи, съобщават от „Кантус фирмус“.

Тромпетистът, композитор, аранжор и неговата формация „Новините в джаза“ откриват за младото поколение някои от златните хитове на българската естрадна и филмова музика от близкото минало. На 4 декември в Sofia Live Club те представят мултимедийния концерт „Темпо, темпо!“.

Изборът на заглавието идва от песен из филма мюзикъл „Баща ми, бояджията”. В програмата ще намерят място и нови версии на мелодии като „Снегът на спомена“, „Любовта е море“, „Закъснели срещи“, както и музика от филмите „На всеки километър“ и „Лека нощ, деца“, съпроводена с кадри от лентите.

Искате да знаете повече?

Петър Ступел е роден на 27 април 1923 г. в София, в семейство на професионални музиканти. Завършва Музикалната академия като ученик по пиано на проф. Андрей Стоянов и композиция при проф. Панчо Владигеров. Още като студент си спечелва име на отличен пианист и добър композитор. След дипломирането специализира в музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща. Професионалният му път започва в Детската редакция на БНР и като асистент по хармония в Музикалната академия. Работи като композитор в Ансамбъла за песни и танци на народната армия (1953 – 1965), музикален редактор в „Балкантон“, главен редактор на музикалната редакция на БНТ (1967 – 1972). От 1980 до 1997 година е директор на международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“. 

Негови са мелодиите на „Зайченцето бяло” и „Аз съм Сънчо“, музикалните партитури на филми като „Любимец 13”, „Старинната монета”, „Таралежите се раждат без бодли“ и сериалите „На всеки километър” (съвместно с Атанас Бояджиев) и „Капитан Петко войвода”. По негова музика са песните „Снегът на спомена”, „Веселина”, „Закъснели срещи“.

Може да харесате още