Модерното и поствоенното българско изкуство в 100 картини

от Нощни птици

Картини на едни от най-големите български модерни и следвоенни художници – от класиците Ярослав Вешин и Иван Мърквичка през големите модернисти Жорж Папазов, Златю Бояджиев и Бенчо Обрешков до съвременните художници Генко Генков, Георги Божилов – Слона, Атанас Яранов и Димитър Буюклийски – Мичи, може да се видят на 11 декември от 19:00 часа в София Балкан Палас (бивш хотел “Шератон”). Там ще се проведе аукцион, отворен за широката публика и арт колекционерите.

Творбите са музейни шедьоври и произведения от престижни частни колекции, типични за движенията в изкуството, към които принадлежат – нежността на портретите на Никола Михайлов, живописните национални елементи на Иван Мърквичка, абстрактните образи на Жорж Папазов или експлозията от цветове на Генко Генков.

Artmark

Фаворит сред колекционерите на портрети и любителите на изкуството, Никола Михайлов ще участва в селекцията на аукциона с изключително произведение на българския модернизъм – “Малкото момиче с розовата рокля” – със стартова цена 10 000 евро. Художникът е известен с близостта си до царското семейство и с портретите, които рисува за тях.

Artmark

Високо ценени на пазара на изкуство, търгът ще предложи за продажба и други двама майстори – Иван Мърквичка и Ярослав Вешин, и двамата с ключово значение в българското изкуство – „Ще вали ли?” на Вешин, рисувана преди повече от 130 години (стартова цена 9000 евро), и “Българско селско момиче” на Иван Мърквичка със стартова цена 12 000 евро.

Колекционерите ще могат да наддават и за Жорж Папазов, най-значимия български авангарден художник, който ще бъде представен с важно за изкуството ни през 50-те години произведение – „Автопортрет. Спомен за Дерен” (стартова цена 5000 евро).

Artmark

В този период Папазов живее, работи и излага в Париж заедно с някои от най-важните френски модернисти. Картината му, която ще може да бъде закупена на предстоящия аукцион, е посветена на Андре Дерен, близък приятел на Жорж Папазов и един от основоположниците на художественото движение фовизъм заедно с Анри Матис.

Рядка и значима поява на българския арт пазар е и Николай Дюлгеров, един от най-ценените ни художници извън границите на България, чието творчество ще участва в аукциона с голямо по размер произведение от цикъла „Морски пехотинци” – „Морски пейзаж”. Също рядка поява на пазара на изкуство ще бъдат „Есенен пейзаж” на Златю Бояджиев и „Пролетен пейзаж в Родопите” на Константин Трингов. Произведенията идват от важни частни колекции в България и чужбина.

Artmark

В сегмента на следвоенното изкуство гостите на търга са поканени да открият произведенията на най-значимите постмодернистични художници, централна част във всяка сериозна колекция. Атанас Яранов със „Сутрешно кафе”, Димитър Буюклийски – Мичи – с “Космогония”, Лика Янко – с „Родопи”, Генко Генков – с „““Пейзаж в оранжево”, Георги Божилов – Слона – с „Улица в Стария Пловдив”.

Изложбата с произведенията от аукциона може да бъде разгледана всеки ден до 10 декември между 10 и 20 ч. в галерията на Artmark в къща Ватев (ул. „Кузман Шапкарев” 1) .

Може да харесате още