На 94 години си отиде Милан Кундера

"Един автор, веднъж цитиран от журналист, вече не е господар на словото си"

от Нощни птици

Отиде си Милан Кундера – изследователят на шегата, човешката природа, битието, предателството и безсмъртието. Световноизвестният писател от чешки произход и изгнаник от комунистическата партия почина на 94 години във Франция, предадоха световните агенции. Писателят е починал „след продължително боледуване“, съобщи говорителка на Gallimard, издателството на Кундера във Франция.

Роден е на 1 април 1929 г. в Бърно, където завършва средното си образование. Следва във Филмовия факултет на Академията за музикални изкуства в Прага и преподава в нея история на западноевропейските литератури. Разочарован от комунистическата партия, той бива изключен за „антикомунистическа дейност“, а и е един от най-активните интелектуалци в Пражката пролет. През през 1975 г. емигрира във Франция. Едва през 2019 г. Милан Кундера успява да си върне чешкото гражданство след среща с премиера на страната Андрей Бабиш.

Неговите романи проследяват задушаващото битие на привидно хубавия живот в работническото всекидневие и са еднакво известни както на чешки, така и на френски, а първите си стихове пише още на 19-годишна възраст. Романът, който го прави световно известен, е „Шегата“, публикуван през 1967 г. по време на Пражката пролет. Книгата бива забранена в родината му.

Сред другите му най-известни книги са „Смешни любови“, „Изкуството на романа“, „Незнанието“, „Книга за смеха и забравата“, „Безсмъртие“. „Непосилната лекота на битието“ е екранизирана от Филип Кауфман през 1988 г. като главните роли са поверени на Даниел Дей Люис и Жулиет Бинош. Кундера обаче не остава доволен от филма. Смята сюжетът за опростен и недоверието му към цитатите от неговото творчество расте. „Един автор, веднъж цитиран от журналист, вече не е господар на словото си…“, казва той.

Част от творбите си авторът пише на френски език, като първата такава е „Бавност“ от 1993 г. Милан Кундера така и не става Нобелов лауреат, но има много отличия, сред които Голямата награда за литература на Френската академия от 2001 г., и чешката награда „Франц Кафка“, която получава през 2020 г.

Последният му роман „Празникът на незначителността“ от 2013 г. е приет противоречиво, като някои го смятат за залезa на виртуозния му талант.

И все пак творчеството на Милан Кундера безспорно го утвърждава като автор, превърнал се в жива легенда с виртуозното сплитане на пиперлива ирония, нихилизъм и философски размишления.

През 2020 г. Петр Друлак, посланик на Чешката република във Франция, връчи удостоверението за гражданство на Кундера, като го определи като „важен символичен жест, символично завръщане на най-големия чешки писател в Чешката република“, припомня The Guardian. Друлак каза, че на събитието Кундера е бил „в добро настроение. Просто е взел документа и е благодарил“.

Може да харесате още