Носител на „Грами“ идва на Plovdiv Jazz Fest

от Нощни птици

За девети път в Пловдив ще се проведе едно от най-значимите джаз събития в страната – Plovdiv Jazz Fest. По традиция
фестивалът е спирка на голяма част от световните турнета на някои от най-големите имена в джаз музиката.

Сред тях са пианистът и „Грами“ носител – Джоуи Калдерацо, заедно с 11 пъти номинирания за „Грами“ саксофонист Мигел Зенон, тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро, италианската пианистка и певица Франческа Тандои и изключителният дует на Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров – Das Weltschmerz Duett. Всъщност общият брой на номинациите за престижната музикална награда е 24 за всички музиканти в деветото издание на Plovdiv Jazz Fest.

Събитието ще се състои между 27 и 29 октомври в Дом на културата „Борис Христов“, а всяка фестивална вечер започва от 20.00 часа, като в програмата са включени по два концерта.

Акцент е поставен върху инструменталния джаз, камерните концерти и китарата в джаза. Заедно с тях обаче фестивалът има и интензивна съпътстваща програма от различни събития.

Plovdiv Jazz Fest

всъщност ще започне ден преди началото на основната му програма. На 26 октомври от 19.30 часа в Радио Пловдив ще бъде концертът на триото на българския джаз пианист Димитър Бодуров, който живее и работи в Нидерландия.

Той остава очарован от фолклора на родната си страна, затова и творчеството на групата е силно повлияно от народната музика и класическата композиция, но все пак триото звучи безпогрешно съвременно.

На сцената на Радио Пловдив Димитър Бодуров ще бъде заедно с Михаил Иванов (контрабас) и Борислав Петров (барабани). Бодуров трио има издадени шест албума и си сътрудничи с музиканти като Теодосий Спасов, норвежкия саксофонист Трюгве Сейм и израелския тромпетист Итамар Борохов. Като композитор Бодуров е писал предимно камерни творби, както и музика за театрални и танцови представления. Димитър Бодуров е съосновател и артистичен директор на РАДАР фестивал, Варна.

27 октомври е първият ден от основната програма на фестивала, но малко преди двата концерта, в бар „Контрабас“ от 19.00 часа, ще бъде открита изложбата Jazz Portraits на фотографа Константин Зайков, която включва селекция от портрети на джаз музиканти, заснети по време на фестивали, концерти и на клубните сцени.

Официалната откриваща вечер на фестивала ще започне с награждаването за цялостен принос в джаза на контрабасиста Веселин Веселинов – Еко. Вечерта ще продължи с неговото дуо Das Weltschmerz Duett заедно с пианиста Милен Кукошаров.

Дуетът е създаден в началото на 2016 г. с желанието на двамата артисти да опознаят нови музикални територии, импровизирайки върху теми извън стандартния джазов репертоар. Заедно с произведения на Рахманинов и Сати публиката ще чуе и няколко техни авторски композиции. Концертът ще бъде със специалното участие на Мартин Ташев.

Вечерта ще продължи с още едно дуо. За първи път в България пристига Джулиан Лаж – един от най-характерните и важни китаристи на съвременната сцена, когото „Ню Йоркър“ нарича „китарист от най-висока класа в импровизационната музика“.

Започвайки да свири на 5-годишна възраст, американският китарист и композитор прекарва десетилетие, изследвайки многообразните корени на американската музикална история. Неслучайно Лаж е прочут със своята безупречна техника и импровизационна свобода. Той ще бъде на сцената заедно с перуанския контрабасист Хорхе Родер.

По традиция всяка вечер след концертите на голяма сцена фестивалът се пренася на сцената на Bee Bop Café със страхотни джемсешъни. На 27 октомври от 23.00 ч. преди джемсешъна обаче ни очаква още един концерт – на триото на китариста Николай Карагеоргиев с авторската музика на Александър Леков и интерпретации на джаз класики.
Основната програма на следващата вечер – 28 октомври, е изцяло посветена на китаристите. Първият концерт от нея ще бъде на едно от водещите имена в съвременната европейска джаз сцена – Волфганг Мутшпил.

Артист на ECM Records, Мутшпил е смятан за един най-влиятелните китаристи от своето поколение. Последните му проекти включват колаборация с музиканти като Браян Блейд, Брад Мелдау, Лари Гренадиър, Амброуз Акинмусир и Крис Чийк. Волфганг Мутшпил има внушителна творческа биография, но работата му включва и активна преподавателска дейност.

Вечерта ще завърши с квартета на още един неочакван и виртуозен китарист – Шико Пинейро. Още на 14 години бразилският музикант вече работи активно. Шико Пинейро е избиран три пъти за изгряваща звезда в категория „Китара“ на списание Downbeat, заедно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс, и е номиниран за „Грами“ през 2021 г. за „Най-добър латино джаз албум“. Участва в проекти на Пласидо Доминго, Брад Мелдау, Кърт Елинг, Дейв Грусин, Данило Перес, Боб Минцър, Хърби Хенкок, Браян Блейд и много други.

Вторият ден на Plovdiv Jazz Fest – 28 октомври, обаче ще започне в 16.00 часа в Bee Bop Cafe с изключителната среща с двама музиканти, които имат значителна роля в развитието и историята на българския джаз – Пъшо Конов и Петър Джурков. Те са първите членове на „Бели, зелени и червени“, а повод за разговора е 75-годишният юбилей на музикантите. Събитието ще бъде с участието на Веселин Койчев.

Два часа по-късно, в 18.00 ч., отново в Bee Bop Cafe, ще настъпи и времето за най-младите в джаза, което фестивалът отделя във всяко издание. Тази година то ще бъде отбелязано с концерт на децата от Art Voice Center с ръководител Руми Иванова и с участието на Иван Гърбачев (пиано).

Последният ден от фестивала – 29 октомври, ще започне от клуб „Фарго“ в 16.00 ч., където ни очаква една истински любопитна лекция на кино- и театралния критик Елица Матеева, наречена „С джаза в българското кино“.
Програмата продължава в Bee Bop Cafe от 18.00 ч. със среща с кипърския писател Андонис Георгиу и премиера на книгата му „Дъхът на ближните“ на издателство ICU.

Основната програма на фестивала завършва с концерти на двама пианисти: Франческа Тандои и Джоуи Калдерацо.
Младата италианска пианистка и певица Франческа Тандои е сред онези джаз музиканти, които музикалната критиката ни препоръчва да следим сериозно. В момента тя получава все по-голямо международно признание и името ѝ често се среща в програмите на престижни джаз фестивали и клубове. Задължително за програмата на Plovdiv Jazz Fest е да гостуват и музиканти от най-новото джаз поколение, чиято енергия и музика показват новите тенденции в джаза, и Франческа Тандои и нейният квартет ще оправдаят това очакване.

От най-младите към едно от най-утвърдените имена – Plovdiv Jazz Fest ще завърши с концерт на световноизвестния американски пианист Джоуи Калдерацо и неговото трио. Заедно с тях на сцената ще бъде и един от най-интересните саксофонисти и композитори в света на джаза – Мигел Зенон, обявен за джаз композитор на годината от Асоциацията на джаз журналистите в САЩ. Калдерацо има 15 албума и през сериозната си кариера свири с музиканти като Майкъл Брекър, Бранфорд Марсалис, Джак Де Жонет, Дейв Холанд.

През 90-те той си спечелва славата на безстрашен и определящ новото джаз поколение пианист. С опит и задълбочено познание Калдерацо изследва границите на импровизацията, класическия джаз, постбопа. Концертът на Джоуи Калдерацо ще е заключителното събитие в деветото издание на Plovdiv Jazz Fest.

Може да харесате още