Оптимистични перспективи с „История за &”

от Нощни птици

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край ще ни покажат как добрите партньорства променят света. Идеята е в основата на интерактивната изложба „История за &”, която ще отвори врати на 30 септември в Зала 4 на НДК. Тя събира на едно място творбите на Текла Алексиева и Капка Кънева, аватара на Максим Ешкенази и редица неочаквани сетивни преживявания.

Изложбата се реализира от Фондация „Америка за България” заедно с иновативните архитекти от архитектурно студио „Ателие 3” и MP-STUDIO – създателите на Фестивала на светлините LUNAR, чиито зрелищни творби върху софийските сгради и площади традиционно събират стотици хиляди посетители.

Мултимедийното и сетивно преживяване ще включва разходка по тревата, среща с аватара на маестро Максим Ешкенази, нестандартна изложба с фантастичните илюстрации на Текла Алексиева, игра със светлините и сенките на Капка Кънева и още много неочаквани ситуации. Изложбата ще пренесе посетителите в бъдещето, но нейният разказ е вдъхновен от реални български истории за оптимизъм и смели мечти.

„Тази история е за съюза „и” (&) – една история за хора и организации, които работят заедно. Разказ за едно 15-годишно съвместно пътешествие и партньорство към мечтата за по-добър живот” – казва Нанси Шилър, президентът на Фондация „Америка за България”. С изложбата Фондацията отбелязва 15-ата си годишнина и успехите на организациите и проектите, подкрепени от „Америка за България“ през годините.

Концептуалната и творческа реализация на мултимедийното и сетивно преживяване е поверено на MP-STUDIO, които българската публика познава от все по-популярния и зрелищен фестивал за светлинно изкуство LUNAR и на архитектурно студио „Ателие 3”, реализирали обновлението на експозицията „Врачански съкровища” в Регионален исторически музей – Враца, и редица други сетивни експозиции на културното ни наследство, както и на творческата агенция guts&brainsDDB. Участници в преживяването са творбите на художниците Текла Алексиева и Капка Кънева, образите и гласовете на маестро Максим Ешкенази, актьорите Веселин Ранков, Чък Браун, Кристина Верославова и Кейт Никълс.

„История за &” ще може да бъде преживяна между 30 септември и 8 октомври 2023 г. Достъпът до изложбата ще бъде свободен. Входът за сетивното преживяване е на всеки 20 минути – времето, за което 15 посетители ще могат да минават през интерактивната изложба в четири последователно свързани пространства на зала 4.

Може да харесате още