Осъдиха компанията на Робърт де Ниро да плати на бившата си асистентка

от Нощни птици

Компанията на Робърт де Ниро трябва да плати на бивш служител 1,2 млн. долара заради твърдения за дискриминация по полов признак и отмъщение, съобщава BBC.

Решението на съдебните заседатели слага край на дългогодишната съдебна битка между актьора и Греъм Чейс Робинсън, започнала след нейното напускане от Canal Productions.

Чейс Робинсън предяви иск за 12 млн. долара, като твърдеше, че е била малтретирана, унижавана и третирана като „офисната съпруга“ на Де Ниро. Тя също така смята, че ѝ е било плащано по-малко по полов признак.

Но съдебните заседатели не признаха личната отговорност на актьора по време на гражданския процес.

Робинсън е била на заплата при звездата от „Убийците на цветната луна“ в продължение на 11 години. Наета като негов личен асистент през 2008 г., по-късно тя е повишена до вицепрезидент по продукцията и финансите в компанията.

Но след като напуска през 2019 г., тя подава иск за „емоционален стрес и увреждане на репутацията“, твърдейки, че той често е правил „вулгарни, неподходящи и джендър коментари“ и ѝ е възлагал „стереотипно женски“ задачи.

От своя страна Де Ниро настоява, че никога не е злоупотребявал по този начин, и макар да признава, че понякога е бил в лошо настроение, отрича твърденията на бившата си асистентка.

След осем дни на свидетелски показания и пет часа обсъждане на дуелните искове, журито не призна Робинсън за отговорна за нито един от исковете за финансови нарушения на компанията на актьора.

Де Ниро не беше в съдебната зала, когато присъдата беше прочетена на глас. Затова пък Робинсън беше видяна да се усмихва при обявяването на решението и да прегръща адвокатите си, след като съдебните заседатели напуснаха залата, съобщи Associated Press.

Адвокатът ѝ заяви пред BBC, че е „възхитен, че съдебните заседатели видяха това, което ние видяхме“.

„Г-жа Робинсън не само спечели делото си срещу Canal Productions, но и журито напълно оправда г-жа Робинсън, като установи, че твърденията на Де Ниро срещу нея са неоснователни“, заяви в изявлението си Дейвид Санфорд.

В продължение на два дни на свидетелската скамейка Де Ниро призна, че понякога я е ругаел и е повишавал глас в нейно присъствие, но заяви, че „никога не е злоупотребявал“.

Но в драматичен изблик той я погледна директно и изкрещя „срам за теб“ пред цялата съдебна зала. Той заяви, че тя е предявила все по-големи искания, за да остане на работа, което го е накарало да увеличи заплатата и поста ѝ, въпреки че задълженията ѝ са останали почти същите.

На свой ред Робинсън заяви, че Де Ниро е изисквал от нея да бъде на разположение по телефона по всяко време, включително и на празници, и ѝ е крещял.

Тя твърди, че е напуснала след „емоционален и психически срив“, който я е накарал да се почувства така, сякаш е ударила „дъното“, и че е страдала от тревожност и депресия.

„Нямам социален живот – казва тя. – Загубих живота си. Загубих кариерата си. Загубих финансовата си независимост. Загубих всичко.“

Може да харесате още