Отиде си Елиът Ъруит – фотографът, уловил най-абсурдните и очарователни моменти от живота

от Нощни птици

На 95 години си отиде известният фотограф Елиът Ъруит, известен с елегнтно-откровените си черно-бели иронични снимки.

Той почина „мирно у дома, заобиколен от семейството си“, се казва в изявление на Magnum, колективът от фотографи, в който той участва от 1953 г.

Роден е в Париж на 26 юли 1928 г, родителите му са руснаци – Борис и Евгения. Премества се в САЩ още като дете. Заснема важни моменти, включително скандалната разправия през 1959 г. между тогавашния вицепрезидент на САЩ Ричард Никсън и съветския премиер Никита Хрушчов.

През 2017 г., по повод стогодишнината от Октомврийската революция в Русия, той разказва пред BBC какво е било да наблюдаваш разправия между двама световни лидери по време на Студената война.

„Те се държаха величествено – играеха за публиката си“, коментира той този момент.

Освен политическите спорове, Ъруит е известен и с това, че улавя скръбта на Жаклин Кенеди на погребението на съпруга ѝ. Снима животни, предимно кучета, както и значими културни моменти.

Снимка: Facebook

През 1960 г., на 32-годишна възраст, той прави рекламни снимки за класическия уестърн The Misfits – филм, в който участват Мерилин Монро, Монтгомъри Клифт и Кларк Гейбъл.

Снимките, заснети на място в пустинята Невада, показват Монро, Клифт и Гейбъл, които се смеят и общуват помежду си, припомня BBC.

В обширно възпоменание за живота му Magnum казва, че Ъруит ще бъде запомнен с това, че „търси най-абсурдните и очарователни моменти от живота“.

„Ъруит беше твърдо убеден, че фотографията трябва да говори на сетивата и емоциите, а не на интелекта“, се казва в изявлението.

Magnum добавя, че „с гордост ще защитава вдъхновяващото наследство, което неговото създаване на изображения ще продължи да играе в историята на изкуството и фотографията“.

Колекция от негови творби е изложена в La Sucrière в Лион, Франция, до март 2024 г. Ъруит се е женил и развеждал четири пъти, има шест деца, 10 внуци и трима правнуци.

Може да харесате още