Първият чернокож екшън герой: Ричард Раундри почина на 81 г.

от Нощни птици

На 81 години почина Ричард Раундтри, икона на жанровото екшън кино Blaxploitation, където изпълнява ролята на детектива Джон Шафт.

Смъртта му потвърди неговият мениджър от 1987 г. Патрик Макмин, предава Variety.

„Работата и кариерата на Ричард служат като повратна точка за афроамериканските актьори в киното – се казва в изявлението на Макмин. – Влиянието му върху индустрията не може да не бъде оценено.“

Раундтри започва кариерата си като модел. На 28-годишна възраст той влиза в „Шафт“, което бележи дебюта му в игралното кино. Филмът на MGM печели 12 млн. долара от продажбата на билети при производствен бюджет от 500 000 долара, което помага на студиото да се спаси от фалит.

Пробивният хит „Шафт“ дава тон на плодотворното десетилетие на филмите от жанра:

Blaxploitation

Това е етнически поджанр на филми от началото на 70-те години в САЩ. Автор на термина, обединяващ „черно“ и „експлоатация“, е Джуниъс Грифин, президент на клона на Бевърли Хилс–Холивуд NAACP.

Когато е запитан за етикета „експлоатация“, поставен на „Шафт“ от New York Times в интервю от 2019 г., Раундтри изразява известна двусмисленост по отношение на този термин.

„Имах привилегията да работя с най-класическия джентълмен, когото някога съм познавал в бранша – Гордън Паркс. Така че тази дума, експлоатация, ме обижда при всякаква привързаност към Гордън Паркс… Винаги съм я възприемал като негативна. Експлоатация. Кой е експлоатиран?“ пита Раундтри и допълва: „Той даде възможност на много хора да навлязат в бизнеса, включително на много от днешните ни продуценти и режисьори. Така че, в по-широк план, аз го разглеждам като положително явление“.

В рамките на две години бързо следват две продължения на филма: „Голямата печалба на Шафт“ и „Шафт в Африка“. През 1973 г. CBS прави опит за телевизионен сериал „Шафт“ с участието на Раундтри. Проектът продължава само няколко епизода.

„Не можеш да изтриеш събитията, но това е едно от тях, което ми се иска да мога – казва Раундтри пред Times през 2019 г. – Току-що бях завършил работата по „Шафт в Африка“, когато се опитаха да превърнат героя в телевизионен. Това нямаше как да се случи. Това беше грозен момент в моята дълга, славна кариера.“

А кариерата му наистина е славна и забележителна. Вече като име, Раундтри бързо излиза извън рамките на звездната си роля, като участва в „Земетресение“ в главната роля и заедно с Питър О’Тул в „Петкан“. Често се появява и като гост-звезда в телевизионни предавания.

Раундтри се завръща в света на „Шафт“ във филма на режисьора Джон Сингълтън от 2000 г., в който главната роля е поверена на Самюъл Л. Джаксън. Въпреки че Джаксън също играе детектив на име Джон Шафт, героят му е написан като племенник на оригиналния частен детектив на Раундтри. И двамата актьори се превъплъщават в ролите си през 2019 г. за комедийната поредица на Тим Стори.

Роден на 9 юли 1942 г. в Рочестър, Ню Йорк, Раундтри посещава за кратко университета в Южен Илинойс, след което се отказва, за да се занимава с кариера на модел. В края на 60-те години се присъединява към ансамблова трупа и започва да играе в нюйоркски театрални постановки.

Раундтри работи редовно повече от 50 години, като емблематичното му участие в „Шафт“, богатата му история в жанровото кино и завладяващото му екранно присъствие придават колорит на светове като Se7en, Brick и Speed Racer. Играе поддържаща роля в Moving On – комедия с участието на Лили Томлин и Джейн Фонда, която дебютира на филмовия фестивал в Торонто миналата година, преди да излезе по кината през лятото.

Раундтри е женен два пъти, първо за Мери Джейн Грант от 1963 до 1973 г., а след това за Карън М. Сиерна от 1980 до 1998 г. Той има четири дъщери: Никол, Тейлър, Морган и Кели Раундтри, както и син Джеймс.

Може да харесате още