„Перфектният непознат“ на CineLibri Паоло Дженовезе. С режисьора разговаря Искра Ангелова (филм)

от Искра Ангелова

Един филм влезе в рекордите на Гинес по брой чуждестранни версии. И това е прекрасният „Перфектните непознати“. Филмът има повече от двадесет международни римейка. А негови режисьор е Паоло Дженовезе, който беше в България по покана на кино литературния фест CineLibri и Жаклин Вагенщайн. По време на посещението му с камера в ръка го последваха журналистката и актриса Искра Ангелова и операторът Алекс Самунджи. Вариант на техния документален филм беше част от проекта за успешни НПО-та на OFFNews.bg Истории за доброто. Тук ви предлагаме премонтираната, нова версия, подходяща и за италиански зрители. Приятно гледане!

Искате да знаете повече?

Ето и причините за успеха на този толкова прозорлив и духовит филм („Перфектните непознати“, бел. прев.) според реномирания италиански вестник „Република“:

Тридесет милиона евро, събрани в световен мащаб. Двадесет римейка, които превръщат сценария му в един от най-успешните през последното десетилетие. А от пролетта „Перфектни непознати“ на Паоло Дженовезе има и исландска версия. И не само това: датският вариант на италианския филм от 2016 г. също е на път.

Актьорски състав и сюжет

Каква е тайната на успеха? Със сигурност актьорският състав, който обединява толкова много таланти на нашето (италианското, бел. прев.) кино, толкова много близки актьори: Кася Смутняк, Марко Джалини, Валерио Мастандреа, Едоардо Лео, Алба Рорвахер, Анна Фолиета, Джузепе Батистон.

И най-вече сюжетът, който разказва за една уж невинна игра по време на вечеря, между приятели: поставянето на мобилния телефон на масата и даването на възможност на всеки да прочете съобщенията на останалите се оказва решаващо. Филмът, носител на две награди „Давид на Донатело“, три награди „Настри д’Ардженто“, една награда „Глобо д’Оро“, три награди „Чиак д’Оро“ (и може да се продължи), предприема и невероятно световно турне, както в оригиналната си версия, така и като римейк. През май 2018 г. филмът е пуснат на екран в Китай в 4000 копия, като още в първия ден от премиерата си събира 1 млн. долара и се нарежда на пето място в класацията за най-гледани филми.

Първите международни издания

Успехът, не само в боксофиса, но и от страна на критиката, означава, че много държави, като Франция и САЩ, искат правата за заснемане на „местна“ версия. „Филмът беше посрещнат с голям интерес на пазара на Берлинале, буквално сме затрупани с искания за права за римейк, пристигащи от цял свят, защото идеята на историята работи както в Рим, така и в Токио, така и в Ню Йорк“, коментира Джампаоло Лета (управляващ директор на Medusa Film, продуцент и разпространител на филма). През 2019 г. в Русия беше пуснат и римейк на Kvartet I, озаглавен Gromkaya svyaz (на английски Loud Connection). А на 15 юли 2019 г. Perfect Strangers влиза в Книгата на рекордите на Гинес като филма с най-много римейкове в историята на киното, достигайки 18.

А сега (статията е от януари, 2023 г., бел. прев.), след испанската, немската, френската, гръцката и южнокорейската версия, се появи и арабската. Филмът, продуциран от Row Filmed Entertainment, Empire Entertainment и Film-Clinic, е първият изцяло „панарабски“ и разчита на звезден актьорски състав: главната героиня се играе от ливанката Надин Лабаки (вече сме я гледали в „Капернаум“). Заедно с нея играят още двама нейни сънародници: Адел Карам и Джордж Хаббаз. В актьорския състав са още египтянката Мона Заки и йорданецът Еяд Насар. Сценарият е дело на ливанците Габриел Ямин и Висам Смайра, като последният е и режисьор.

Арабският римейк разказва историята на седем приятели, които се събират на вечеря в разгара на ливанската революция и както и в италианския оригинал, решават на шега да сложат мобилните си телефони на масата, за да може всеки да преглежда съобщенията на другия, което води до забавни, но и болезнени и драматични открития. Първият вариант в арабския свят беше отлаган два пъти през 2020 г. заради Ковид и политическите сътресения в близкоизточната страна, но сега филмът е в постпродукция и би трябвало да види бял свят в рамките на годината.

Паоло Дженовезе

Паоло Дженовезе е роден в Рим на 20 август 1966 г. Завършва държавната класическа гимназия „Джулио Чезаре“ и се дипломира по икономика и бизнес в университета „Ла Сапиенца“ в Рим. Започва кариерата си като автор и режисьор на реклами в агенция McCann Erickson Italia в Милано. През 1998 г. заснема номинирания за „Давид на Донатело“ късометражен филм Incantesimo napoletano заедно с Лука Миниеро, който през 2002 г. се превръща във филм, който той режисира също заедно с Лука Миниеро.

В сферата на рекламата е режисьор на много кампании, сред които Tim, Tre, Mac Donalds, Buitoni, Algida, Findus и Corriere della sera.

През 2006 г. режисира телевизионния сериал Nati ieri с Лука Миниеро, който е последван през 2008 г. от сериала Amiche mie.

През 2007 г. филмът Viaggio in Italia – Una favola vera, също заснет с Лука Миниеро, е излъчен на епизоди по време на телевизионната програма Ballarò. През 2008 г. двамата режисират минисериала Amiche mie, излъчван по Canale 5.

През 2010 г. режисира, този път сам, La banda dei Babbi Natale с Алдо, Джовани и Джакомо, който събира над 20 млн. евро приход, а през следващата година идва ред на Immaturi, още един касов успех.

През 2012 г. режисира Immaturi – Il viaggio, продължение на филма от 2011 г.; през същата година излиза и филмът Una famiglia perfetta. През 2014 г. режисира филма Tutta colpa di Freud, който се оказва успешен, а през 2015 г. – филма Sei mai stata sulla Luna?.

През 2016 г. филмът му Perfetti sconosciuti е касов успех; впоследствие Дженовезе получава множество предложения за закупуване на правата за превръщането на филма му в римейк. На 18 април същата година филмът печели наградите „Давид на Донатело“ за най-добър филм и „Давид на Донатело“ за най-добър сценарий; няколко дни по-късно сценарият е награден и на филмовия фестивал „Трайбека“. През 2017 г. режисира филма „Мястото“, който се оказва умерен боксофис успех.

Дженовезе е част от журито на официалната секция на 75-ия международен филмов фестивал във Венеция (2018 г.)

От 2016 г. е артистичен директор на компанията Leone Film Group.

Написал е два романа за Einaudi: Il primo giorno della mia vita и Supereroi, и още един за Mondadori: Tutta colpa di Freud.

През 2021 г. режисира Gli Amigos – среднометражен филм по поръчка на консорциума Parmigiano Reggiano, в центъра на чийто сюжет е едноименният продукт. Продукцията е остро критикувана заради подсладеното представяне на експлоататорските условия на труд на един от героите – Ренато, известен като Ренатино, служител на консорциума от 18-годишна възраст, който оттогава работи 365 дни в годината, без да е имал възможност да пътува и да трупа опит, и който е наречен „велик“ заради тази си отдаденост от групата герои, които посещават фабриката, в която работи.

2023 г. е годината, в която за първи път поставя на театрална сцена адаптацията на Perfetti sconosciuti и излъчването на първия му самостоятелно режисиран сериал – I leoni di Sicilia.

Жаклин Вагенщайн

Тя е българска издателка. Дъщеря на кинокритика, сценариста и издателя Раймонд Вагенщайн и внучка на сценариста, режисьора и писателя Анжел Вагенщайн. Родена е през 1981 г. в София. Завършва английска гимназия. Следва културно посредничество и комуникации, филология и европеистика в Париж и завършва с две бакалавърски и една магистърска степен. През 2005 г. участва в организацията на Фестивал на изкуствата в Нормандия, посветен на България. След като завършва докторантура по европеистика в Париж, Жаклин Вагенщайн се връща в България, за да продължи работата си в семейното издателство „Колибри“. Тя разширява дейността му в различни области на изкуствата и основава компанията за продуциране и дистрибуция на филми Синелибри.

Жаклин е инициатор и организатор на международния кинофестивал за адаптации на литературни произведения Синелибри, създаден през 2015 година.

През 2012 г. е включена в Списъка на 100-те най-влиятелни жени в България на вестник „Капитал“.

Изданието на Синелибри през 2023 г. продължава и е най-успешното в историята на фестивала. То беше открито пред 4000 души в зала 1 на НДК с прожекция на „Клети създания“ на Йоргос Лантимус дни преди официалната премиера на филма в САЩ.

Може да харесате още