Почина актьорът Том Уилкинсън

от Нощни птици

Британският актьор Том Уилкинсън, известен с участието си във филма „Време за мъже“, почина на 75 години. За тази роля получава БАФТА за най-добра поддържаща роля. Номиниран е за това отличие и за ролите си във филмите „Майкъл Клейтън“ от 2007 г., „В спалнята“ от 2001 г. и „Влюбеният Шекспир“ от 1998 г.

Номиниран е за два „Оскар“-а – за най-добро изпълнение на актьор в поддържаща роля за Майкъл Клейтън на Джордж Клуни и за най-добър актьор в главна роля за трилъра „В спалнята“.

Носител е и на „Еми“ за поддържаща мъжка роля за това, че изиграва Бенджамин Франклин в „Джон Адамс“ през 2008 г. Другата награда „Еми“ е за бащата на Джон Ф. Кенеди – Джо Кенеди – във филма „Кенеди“ от 2011 г.

Някои от другите му забележителни филмови участия включват „Разум и чувства“, „Час пик“, „Хотел „Гранд Будапеща“ и „Момичето с перлената обица“.

Уилкинсън се обучава в Кралската академия за драматично изкуство, а първата му голяма роля е във филма „Пръв сред равни“ от 1986 г., в който участва и приятелката му Даяна Хардкасъл, предава BBC.

Двойката сключва брак през 1988 г. и продължава да участва в още съвместни проекти, включително във филмите „Добри хора“ и „Кенеди“ от 2014 г., в който 74-годишната Хардкасъл играе екранната съпруга на Уилкинсън – Роуз Кенеди.

Хардкасъл и Уилкинсън имат две дъщери – Алис и Моли.

Може да харесате още