Пореден скандал в Народния театър. Този път за оспорван ТЕЛК на Валери Йорданов

от Нощни птици

Продължават проблемите между част от актьорите и ръководството на Народен театър „Иван Вазов“. Това стана ясно след пост на Валери Йорданов в социалните медии, в който той споделя, че е изпратил открито писмо до министъра на културата и председателя на артистите в България. Повод за това е оспорването на ТЕЛК-а му от неговия работодател.

„Някой от Вас дали е чувал подобна история – за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара „негоден“ за професията, която упражнява успешно? – пита Валери Йорданов. – Вчера получих „Становище от НЕЛК“ към мен, към г-н Васил Василев и към Българския съд. Вчера разбрах, че директорът на НТ „Иван Вазов“ и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че „НЯМАМ право да работя по специалността си“, демек – не съм бил годен за професията „актьор“, която извършвам от 1996 г. насам ?!? Добре… отговарям „в кратце“, /неудобно ми е да прилагам своето CV/…“

Актьорът припомня още в поста си в социалните медии, че директорът на Народния театър вече е уволнил дисциплинарно „най-големия ни и обичан режисьор“, визирайки Александър Морфов, като „по този начин лишихте който и да е български театър да го назначи през следващите 2 години“.

По негови твърдения, Василев вече не слага в програмата на театъра най-гледаните представления на същия режисьор, а други – на „неудобните“, ги няма или слага на 29 февруари, „за да разбера, че „ще играя веднъж на Високосна, щом не ви слушам“… Става въпрос за неговия моноспектакъл „Караконджул“, режисиран от Стоян Радев. В програмата се вижда, че той има само едно представление на тази дата. Към финала на поста Валери Йорданов призовава ръководството на театъра да бъде уволнено или да си подаде оставката.

По-рано и актрисата Ана Пападополу също в социалните мрежи заяви, че проблемите зад кулисите на театъра само се увеличават. През юли месец тази година тя коментира „напускането“ на Народния театър на Камен Донев, като уточни, че той никога не е бил част от трупата на театъра, а е там в „качеството си на гост“.

В средата на юли Камен Донев обяви, че вече няма да участва в постановката „Животът е прекрасен“ поради „крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра“.

В театъра се случиха още няколко кадрови промени. Отново през социалните мрежи стана ясно, че не е подновен договорът на дългогодишния фотограф на Народния театър Стефан Н. Щерев, като той не е получил „достойно обяснение за причината“.

Началото на драмите бе поставено, след като режисьорът Александър Морфов демонстрира недоволството си от назначаването на бившия ПР на Ахмед Доган и ДПС Велислава Кръстева на поста „Връзки с обществеността“ на театъра. Последва дисциплинарното му уволнение и оттогава започнаха и проблемите между директора Васил Василев и част от трупата на Народния театър, сред които е и Валери Йорданов.

Може да харесате още