Повече пари в културата искат творческите профсъюзи

от Нощни птици

Всички творчески съюзи в България се обединиха с общо писмо до Народното събрание, в което настояват за повишаване на средствата за култура в Държавния бюджет за тази година.

В писмото до политическите партии, автори във всички сфери на културата поискаха ясни ангажименти и действия, които да им гарантират дългосрочно устойчиво развитие. Сред най-важните точки е тази за законови промени, насочени към увеличаването на средствата за финансиране на този отрасъл и той да варира на 1% от БВП.

Авторите на изявлението припомнят, че такъв ангажимент е бил поет от почти всички партии в предизборната им кампания и апелират политиците да се отнесат отговорно. „Надяваме се българската културна общност най-сетне да стане свидетел на отговорна държавна политика за съхранение на българската културна идентичност“, завършват културните дейци.

Писмото е инициирано от СБФД и председателя Милко Лазаров. Подписано е още от Боян Ангелов – Председател на Съюза на българските писатели, Любен Генов – Председател на Съюза на българските художници, Христо Мутафчиев – Председател на Съюза на българските артисти, Станислав Почекански – Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Снежана Тодорова – Председател на Съюза на българските журналисти, Антония Пенчева – Председател на Съюза на преводачите в България, Ценко Минкин – Председател на Съюза на българските композитори и арх. Петър Диков – Председател на Съюза на архитектите в България.

Още през месец юни организации в областта на културата заплашиха, че ще блокират театри, музеи, галерии, библиотеки и читалища, като обявят „Седмица без култура“, ако не се изпълнят исканията им. От сектора се опасяват, че бюджетът им за 2023 г. може да е по-малък с 40 млн. лева, а в същото време от години парите за култура са недостатъчни.

Може да харесате още