Прочутите Belgian Brass Soloists откриват МузикАртисимо Фест

от Нощни птици

Един от най-известните брас ансамбли в Европа ще изнесе концерт за първи път в София на 23 май в Софийската градска художествена галерия. BELGIAN BRASS SOLOISTS се изявяват активно на най-големите фестивални сцени. Петимата белгийски музиканти са и уважавани педагози в престижни учебни заведения по музика в Белгия. Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната община и се организира от фондация “Музикартисимо”.

Ману Мелаертс (тромпет) започва своето обучение в музикалната академия Тиенен. Продължава да учи в института Lemmens в Лувен и Консерваторията в Брюксел, където се дипломира със специалности тромпет и камерна музика, както и получава квалификация за преподавател. Завършва обучението си при Пиер Тибо в Париж, Роджър Делмот във Версай и Едуард Тар в Базел. През 1985 г. става лауреат на конкурса VRT Tenuto, а през 1987 г. – на Международния конкурс за тромпетисти в Тулон. Между 1984 г. и 1986 г. той е част от състава на оркестъра на Фламандското радио, като едновременно с това преподава в института Леменс в Лувен. От 1986 г. Ману Мелаертс е соло тромпетист в оркестъра на Muntschouwburg и преподавател в Консерваторията в Брюксел. Като солист Ману Мелаертс се изявява с оркестъра Muntschouwburg, оркестъра на Фламандското радио, Академията Бетовен, I Fiaminghi, Collegium Instrumentale Brugense и l’Orchestre de Wallonie. Той е член-основател и артистичен директор на духовия ансамбъл Belgian Brass. Като гост-лектор той е много търсен за различни стажове и летни курсове. Ману Малаертс има активна звукозаписна дейност, в това число запис на голям брой барокови и класически концерти с Collegium Instrumentale Brugense.

Стивън Деволдър (тромпет) започва обучението си още на 8-годишна възраст в музикалната академия Harelbeke. Впоследствие продължава усъвършенстването си в консерваториите в Лил и Гент, където получава магистърски сертификат по тромпет magna cum laude в класа на Бени Виаме. Получава и сертификат за специализация в Маастрихт. Участва в голям брой майсторски класове и курсове, в това число и стажове при Pierre Thibaud, Donald Green (Los Angeles Philarmonic) и Urban Agnas (Stockholm Chamber Brass). Неговата гъвкавост и многостранно развитие са огромно предимство в професионалната му кариера. Той е изпълнител на тромпет, пиколо тромпет, корнет и сопрано корнет. Печели първа награда на Slaskim Konkursie (Полша) и става първи лауреат в конкурса за тромпетисти Jean Darlier. Между 1998 и 2005 г. свири като солист-тромпетист в Академията “Бетовен”. През 2006 г. записва солов компактдиск с Metropole Brass Band. От 2005 г. Стивън е тромпетист в оркестъра Muntschouwburg, а от 2003 г. е преподавател в Консерваторията в Гент. Редовно дава майсторски класове в Esch-sur Alzette School of Music. Той е сред организаторите на прочутата International Belgian Brass Academy с преподаватели от цял свят.
Стивън Деволдър се изявява редовно като солист в HaFaBra. В свободното си време участва и в своя латино биг бенд Mucho Gusto.

Рик Веркруйсе (валдхорна) е учил при André Van Driessche в Брюкселската консерватория, където получава награда и диплома за валдхорна magna cum laude. В същото музикално учебно заведение той получава награда и диплома за камерна музика с Арие Ван Лизебет. През 1987 г. Рик Веркруйсе става лауреат на Tenuto competition, а от 1983 г. до днес свири като солист на Еkkapel van de Gidsen [Guides’ Band], Phlanders Philharmonic, Нов белгийски камерен оркестър, I Fiamminghi, Bethoven Academy и мн. други. Той свири е член на духовия квинтет Quintessens и на Еr sti del Vento. Между 1987 и 1996 г. той преподава камерна музика в Консерваторията в Гент, от 1997 г. преподава валдхорна в Консерваторията в Антверпен.

Люк Схолтес (тромбон) е роден и израснал в гр. Керкраде, в южната част на Холандия, която е добре известна със своята култура на духовите оркестри. Започва да учи тромбон в Консерваторията в Маастрихт при Фред Дейц, след което продължава обучението си в Hochschule für Musik und Tanz Köln при професорите Ulrich Flad, Carsten Luz и Jan Böhme. Завършва с отличие бакалавърска и магистърска степен. Люк е активен участник в майсторските класове на Иън Боусфийлд, Джоузеф Алеси, Бранимир Слокар, Барт ван Лиер и мн. други. Още от най-ранна възраст участва в Nationaal Jeugdorkest (NJO), Младежкия духов оркестър на Европейския съюз (EUYWO) и Оркестровата академия на de Filharmonie Antwerpen.
Люк е част от състава на редица оркестри в Холандия, Германия и Белгия, сред които Philharmonie Zuidnederland, Het Balletorkest, Phion, Metropole Orkest, Osnabrücker Symphonieorchester, Dresdner Festspielorchester, Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestraq Marine Band на Кралския холандски флот и мн. др. Той свири „Bühnenmusik“ в WDR Sinfonieorchester Köln, Gürzenich Orchester Köln (Oper Köln) и Beethoven Orchester Bonn (Oper Bonn). От лятото на 2017 г. работи като тромбонист („Bühnenmusik“) в Orchester der Bayreuther Festspiele, известен още като фестивала на Рихард Вагнер.
Люк е един от основателите на духовия квинтет MOSA Brass.
Люк Схолтес се изявява и като диригент, като се обучава при международно признатия диригент Jan Cober, Guido Swelsen, Ivan Meylemans и Philip Harper. През 2018 е назначен за диригент на Harmonie Excelsior Nijswiller, 2021 г. в Harmonie Sint Antonius Lomm и в Harmonie Sint Martinus Vijlen през 2023 г.

Стефан Ванденроде (туба) започва кариерата си като соло на тубист в Симфоничния оркестър на белгийската гвардия, а от 2000 г. е соло тубист в Националната опера на Белгия “La Monnaie”. Той е професор по туба в Брюкселската кралска консерватория. Стефан Ванденроде е дългогодишен Соло тубист в Belgian Brass и в Belgian Brass Soloists. Стефан свири на Yamaha YCB 826 S и YFB 822 S, както и на Neo Euphonium YEP 642 S

Може да харесате още