Реклама с Том Ханкс се оказа фалшификат на ИИ

от Нощни птици

Том Ханкс предупреди, че реклама, в която изглежда, че той е водещ, всъщност е фалшификат на изкуствен интелект (ИИ).

„Има видеоклип, който рекламира някакъв зъболекарски план с моя версия на изкуствен интелект“, написа актьорът в Instagram.

„Нямам нищо общо с това“, добави той.

Ханкс и преди е говорил за „артистичното предизвикателство“, което ИИ поставя пред неговата индустрия, а въпросът беше основен в неотдавнашните стачки на холивудските актьори и сценаристи, предава BBC.

С нарастването на мощта и усъвършенстването на системите за изкуствен интелект нараснаха и опасенията относно способността им да създават все по-реалистични виртуални версии на реални хора – това, което понякога се нарича дълбоки фалшификати.

Използването на такива фалшификати в порнографията, които понякога се използват като форма на отмъщение, накара правителството да затегне закона в Англия и Уелс, за да улесни преследването на нарушителите.

Фалшивите изображения и видеоклипове на политици с изкуствен интелект също изострят проблема с онлайн дезинформацията. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и настоящият лидер на Украйна Володимир Зеленски са сред лицата, които са ставали обект на атаки.

През септември Google обяви, че ще изисква от всички политически реклами, които се пускат в платформата ѝ, да разкриват дали са създадени с помощта на изкуствен интелект.

Манипулирането на видео с изкуствен интелект може да се използва и по непротиворечиви начини – например пионерските виртуални концерти с участието на групата AВВА.

Възможността ИИ да се използва за удължаване на кариерата на изпълнители беше обсъдена от Ханкс при участието му в подкаста на Адам Бъкстон през май.

„Предвиждахме това да се случи, виждахме, че ще има възможност да се вземат нули и единици от вътрешността на компютъра и да се превърнат в лице и характер. Оттогава това само се е увеличило милиардно и го виждаме навсякъде“, каза той.

„Сега всеки може да пресъздаде себе си на всяка възраст, на която се намира, чрез изкуствен интелект или технологията за дълбоки фалшификации. Утре може да бъда блъснат от автобус и това да е всичко, но изпълненията могат да продължат и да продължат.“

Опасенията за изместване от ИИ спомогнаха за вълна̀та от стачки, които нарушиха плановете на големите холивудски студиа, като сред засегнатите сериали бяха Stranger Things и Last of Us.

Гилдията на американските сценаристи (WGA), която представлява сценаристите, наскоро постигна предварително споразумение с шефовете на студиата, за да сложи край на техните стачни действия.

Отделен спор, в който участват актьори, също отчасти мотивиран от опасенията, че изкуственият интелект ще доведе до намаляване на броя на актьорските работни места, обаче остава нерешен.

Сред творците, които се изказаха против прекомерната употреба на ИИ, е и режисьорът Тим Бъртън.

Том Ханкс

е носител на две отличия „Оскар“, като сред най-известните му филми са „Форест Гъмп“, „Филаделфия“, „Безсъници в Сиатъл“, „Аполо“, „Имате поща“, „Корабокрушенецът“ и др.

Може да харесате още