Рисунка на голия Тръмп и други цензурирани творби излага музей в Барселона

от Нощни птици

Рисунка на голия Доналд Тръмп, скулптура на боксов чувал с форма на женско тяло. Тези и други произведения на съвременното изкуство често са провокирали дебат и са предизвиквали понякога ожесточени реакции. Те, както и десетки други, станали обект на някаква форма на цензура, откриват новия си дом в Испания. Изложени са в Музея на забраненото изкуство в Барселона, съобщи АП.

Целта на колекцията от над 200 експоната, сред които и творби на автори като Пабло Пикасо, е да предизвика посетителите и да изпита границите, налагани на артистите в един все по-поляризиращ се свят. Това е единственият музей в света, посветен изцяло на изкуството, което е било обект на петиции, често успешни, за премахването му от публичното пространство по морални, политически, религиозни или сексуални съображения, каза директорката му Роса Родриго.

„Музеят дава шанс на произведения на изкуството, които по някаква причина в определен момент са били забранени, атакувани, цензурирани. Те са толкова много“, казва Родриго. Музеят е създаден от каталунския колекционер Тачо Бенет, който притежава 41 от изложените досега 42 творби, както и още над 200 произведения в хранилище. Той отдавна колекционира произведения на изкуството и цензурирани творби. Преди пет години му хрумва идеята да създаде Музей на забраненото изкуство, който отваря врати през октомври. Оттогава са го посетили около 13 000 души.

Може да харесате още