Рисунки на Пол Гоген и още импресионисти в Димитровград

от Нощни птици

Изложба с оригинални рисунки на седем знакови представители на импресионизма и постимпресионизма гостува за първи път в България. Сред представените творци са Пол Гоген, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Пиер Огюст Реноар, Едуар Мане, Алфред Сисле, Арман Гийомен, и Пол Сезан.

Експозицията може да се види от 25 август до 13 януари 2024 г. в димитровградската галерия „Петко Чурчулиев“.

Общо 37 произведения пристигат от частна френска колекция на семейство Кесаури, които са и куратори на изложбата. Фамилията вече са правили няколко подобни събития в страната в различни галерии и покрай това става и връзката с галерия „Петко Чурчулиев“, разказва за „Нощни птици“нейният уредник Емилия Стоева.

Подборът на творбите също е на семейства Кесуари. Най-голяма част в експозицията е отделена на Пол Гоген – общо 28 от представените произведения са негови.

Пол Гоген. Галерия „Петко Чурчулиев“

„Това са монотипи и графики от дневника на Гоген, който той пише около три месеца преди смъртта си на Полинезийските острови, където са минали последните години от живота на художника“, разказва още Емилия Стоева.

Дневникът се е считал за изчезнал от 1918 г. до 2020 г., но вече ще може да бъде видян и в България.

Освен текстовете от спомените на Гоген, в галерия „Петко Чурчулиев“ са подредени и доста негови рисунки.

Реноар е представен в експозицията с две работи, като сред импресионистите, е любопитен и Арман Гийомен – доста известен за времето си автор, но по-малко познат у нас.

Може да харесате още