Стефан Данаилов в кадри

от Нощни птици

Кадри със Стефан Данаилов ще бъдат подредени от 10 декември в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Изложбата е на фотожурналиста Иван Стоименов, а гост на откриването ще бъде племенницата на актьора Росица Обрешкова.

Експозицията е под наслов „Ако си дал” от песента на Емил Димитров, разказват организаторите. По думите им изложбата показва един дълъг път, през който Иван Стоименов е бил близо да Стефан Данаилов и го е заснел като човека Ламбо – толкова обичан от своите почитатели, като актьор, преподавател, министър на културата, общественик и застъпник на доброто за хората.

След откриването е предвидена прожекция на филма на Георги Тошев „Ламбо от София” (2022). В него участват Росица Обрешкова, Йосиф Сърчаджиев, Елена Райнова, Цветана Манева, Стефан Мавродиев – Мавро и други. Режисьор е Ема Константинова.

Стефан Данаилов влиза с първата си роля в киното още като дете в игралния „Следите остават“. Завършва ВИТИЗ при проф. Стефан Сърчаджиев, а след кончината му учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов.

Първите му стъпки като професионален актьор в киното са в „Понеделник сутрин“, „Морето“, „С дъх на бадеми“. Става известен с участието си в сериала „На всеки километър“, където изиграва главната роля на майор Деянов. През това време се снима и във филмите „Князът“ и „Черните ангели“. Участията му в киното са над 80, участва и в италианския сериал „Октопод“, „Иван Кондарев“. Негова е репликата във филма „Дами канят“: „Знаеш ли, че имаш страшни очи“.

Ролите му в театъра също са много, а Стефан Данаилов е и дългогодишен преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, както има и политическа кариера.

Може да харесате още