„Светлина в полумрака“ в галерия „Париж“

от Нощни птици

„Светлина в полумрака“ събира творби – живопис на Валентин Топалов, в галерия „Париж“.

Добре познатият художник абстракционист открива поредната си самостоятелна изложба на 2 ноември от 17.30 часа и остава в галерията до 17 ноември.

Галерия „Париж“

В изложбата са подредени седемнадесет нови творби, които са изпълнени в характерния за автора абстрактен стил, съчетан с прекрасни цветове. Синьо-зелените тонове се преливат в повечето картини, но топлата червена гама също присъства, точно като контрапункт на хладните успокояващи цветове.

Съчетанието на светлината и полумрака характеризират много точно творчеството на Топалов, защото тази мекота, нежност и топлота, които той постига в творбите си, сe съдържат именно в полусенките, в междинните състояния, в преходите.

Галерия „Париж“

Абстрактността в изкуството на Валентин Топалов е винаги близка и разбираема, не стои чужда или дистанцирана от зрителя, напротив – обгръща го, успокоява го, разказва му истории, дори понякога сякаш се чува тиха, приглушена музика. Няма го усещането за елитарност в картините му, което абстрактният стил носи винаги със себе си, а има разказ, който е красив, ненатрапчив и много елегантен, коментират от галерията.

Валентин Топалов

принадлежи към пернишката група художници, има над четиридесет самостоятелни изложби в страната и чужбина, негови произведения са притежание на Националната художествена галерия в София и на много общински художествени галерии в България. Картините му са собственост на частни колекции и сбирки в България, САЩ, Франция, Германия, Холандия, Турция, Гърция, Северна Македония, Чехия.

Може да харесате още