Теодор Ушев отмени изложбата си в Анси заради кървава баня

Националната ни галерия не иска изложбата на Ушев

от Нощни птици

Откриването на изложбата на българския художник Теодор Ушев в Анси беше отменена. Това стана ясно от пост на твореца във Facebook.

Причината е извършената атака във френския град, при която бяха нападнати четири деца и двама възрастни над 70 години. Повечето са в тежко състояние в болници във Франция и Швейцария.

Трагедията се случва на детска площадка в парк край езерото Анси, а нападателят е 32-годишен сирийски гражданин и е задържан.

„Всички наши мисли сега са с жертвите и техните семейства“, написа в социалните мрежи Тео Ушев.

„В моменти като този, в дни като този, си мисля, че животът няма смисъл. Че нищо няма смисъл. Че независимо какво се опитваме да направим, кажем, помогнем, утешим, винаги ще има едни чудовища около нас, които ще теглят човешката раса към озлоблението, омразата, мизерията на унищожението“, пише българският художник, изказвайки съболезнования на семействата на шестте жертви на терориста, четири от които деца.

„Човешката природа, човечността ме отвращава. Какво чудовище трябва да си, за да нападаш малки деца?“- попита Ушев.

В продължение на 7 дни публиката имаше възможност да наблюдава творческия процес по създаването на стенопис а“in-situ“, който Теодор Ушев сътвори по актуална тема с намесата на изкуствения интелект. Впечатляващата му изложба, представена от Les Musées d’Annecy ще продължи до 2 октомври 2023 г.

В изложбата в 18 огромни зали ще бъдат показани над 250 експоната – изследователски рисунки, скици на сценарии, тетрадки, фази на анимация, предмети от личния архив. Освен това от 1 до 7 юни ще се състои лайф пърформанс на художника. Интересно е, че Националната ни галерия не е отговорила на предложението да покаже части от изложбата, по думи на Ушев.

“Представянето на автора ще бъде подчертано с прожекции на няколко негови филми, което ще позволи на посетителите да наблюдават прехода от неподвижното към движещото се изображение и да разберат артистичния му подход”, допълниха от Българския културен институт в Париж.

На голяма стена, поръчана за изложбата, ще бъде излъчена филмовата трилогия “ХХ век”, придружена с илюстрирани книги, плакати и инсталации на Ушев.

Изложбата е финансирана от канадското и френското правителство, и по-късно ще бъде показана в Монреал. Партньор на събитието е Българският културен институт в Париж. Официалното откриване щеше да се състои на 8 юни.

Първоначално откриването на експозицията му „Материята на паметта“ беше планувано за 8 юни от 18.00 часа в Musée-Ch âteau.

Аниматорът разказа за изложбата още по време на една от първите прожекции на документалния филм за него „Невидими връзки“ на Борислав Колев в София. Тогава Ушев допълни, че след Франция изложбата заминава за Монреал, Канада, като е направил опит част от експозицията да се покаже и в България, но така и не е получил отговор от Националната галерия.

Материята на паметта, Теодор Ушев. Снимка: Facebook

Може да харесате още