Тома Марков е поет на месеца

от Нощни птици

Поетът Тома Марков с неговите стихове ще са акцент в поредицата „Поет на месеца“ на Столичната библиотека. Поезията му ще бъде представена от поета Йордан Ефтимов на 28 февруари. Тома Марков ще участва в събитието, като рецитира част от своите стихове, а по-късно ще посвири на публиката. Срещата с него ще е в литературния клуб на Столичната библиотека.

Тома Марков е български поет и музикант. Роден е през 1972 г. в Благоевград. От четиригодишен свири на пиано, а на 11-годишна възраст започва да пише поезия. Създател е на литературния кръг „Бързалитература“, определян от него като „лейбъл“ и „групировка“, в който влизат още българските писатели Момчил Николов, Радослав Парушев, Стефан Иванов. Автор е на пиесите „Забравен от някого тромпет“, „Кофите“, „Боливуд“, както и на „Трима със сиви шушляци“ в съавторство с Мартин Карбовски. Работил е за списанията „Егоист“, „Плейбой“, „Мениджър“ и др.

Тома Марков е автор на книги, сред които „Лудите кокошки“, „Писма до една евентуална Софи от един евентуален плаж“, „ГЕРОИН.Rec“, „Томатериалист“, „Живот без поезия“, „Черен PR и други действия“, „Развалини“, „Майка“, „Крокодилът Гений“ и Luizza Hut. През 2001 г. получава награда от „Литературен вестник“. Носител е на златния медал на Европейската академия за поезия в Люксембург, като е и най-младият награден поет. Номинацията на Тома Марков е направена от Ирландия за стихотворението „Не мога да ти обещая, че ще съм добър човек“.

Снимка: Тома Марков, Фейбук страница на събитието.

Може да харесате още