Творби на Марио Жеков в галерия „Капана“

от Нощни птици

„Марио Жеков – 125 години от рождението на художника“ е изложбата, която може да се види в галерия „Капана“ в Градската художествена галерия в Пловдив, съобщиха от културната институция.

В експозицията ще бъдат подредени 42 акварелни творби и гвашове, голяма част от които ще бъдат показани за първи път пред пловдивска публика. Те ще могат да се видят от 2 февруари до 5 март.

Творбите включват образци от почти всички периоди на творчеството на Жеков. С експозицията Художествена галерия – Стара Загора, гостува в Градска художествена галерия – Пловдив, като наред с произведения от своя живописен фонд е включила съществен брой творби от части колекции.

Марин Жеков Тодоров, както е рожденото име на твореца, остава в историята на българското изобразително изкуство като един от най-значимите художници маринисти. Роден е на 16 октомври 1898 г. в Стара Загора, където получава средното си образование и прави първите си стъпки в света на изкуството. Наставник му е неговият вуйчо – художникът Васил Маринов.

Талантът на Жеков се оформя най-вече в Парижкото рисувално училище и чрез постоянния досег, който търси с морето и природата. Пътешественик по душа, той намира своето вдъхновение на различни места като Истанбул, Париж, Ница, Дубровник, Охрид, Прага, Будапеща, а „сред скалите и самотните плажове на Созопол и Несебър той пресъздава безкрайните превъплъщения на морето, светлината и движението на водата, отбелязва изкуствоведът проф. Марин Добрев, участвал в реализирането на изложбата.

Желанието на твореца е да разкрива красивите кътчета на България – Несебър, Созопол, Търново, Трявна, Карлово, Пловдив, Стара планина и Рила. Неговите акварели докосват със своята лекота, ефирност, трептене, свободна четка и разкриват силата на модернизма в нашето изкуство.

Може да харесате още