Украински скулптор, избягал от Киев, е приет в Кралското дружество на британските художници

Алекс Лидаговски е принуден да напусне Украйна заедно със семейството си, когато ателието му е бомбардирано по време на руската инвазия

от Нощни птици

Украински скулптор, избягал в Обединеното кралство, когато студиото му е разрушено, е приет в Кралското дружество на британските художници.

Алекс Лидаговски е принуден да напусне Киев заедно със съпругата си Даша Непочатова и 16-годишната си доведена дъщеря, след като руската инвазия започва на 24 февруари 2022 г.

За информационната агенция PA скулпторът заяви, че приятелите му са му изпратили снимки на бомбардираното му студио. Лидаговски, чиито думи са преведени от съпругата му, казва:

„Когато напускахме Украйна, за да спасим дъщеря си, никога не сме мислили, че това ще бъде за толкова дълго. Сега, понеже съм толкова далеч от страната си и изглежда, че живея друг живот, се опитвам да не мисля за това, да го отричам, да прогоня тази болка в дълбините на съзнанието си и да си дам повече време да размишлявам върху нея.“

Той продължава: „Започвайки от нулата тук, в Обединеното кралство, със статут на бежанец, за мен беше много важно да остана в професията, защото имах чувството, че съм изгубил гласа си и езика си, така че за мен беше важно да не загубя професионалната си идентичност.

Когато пристигнах тук, просто почувствах празнота, защото бях откъснат от предишния си живот. В сравнение с Украйна, там познавах пазара и обществото, но тук бях невидим и никой не ме познаваше, така че първата стъпка беше да се покажа, за да ме видят хората и да стана видим.“

Почетното членство в Кралското дружество на британските художници е било вълнуваща и неочаквана изненада, казва той. „Освен това разбрах новината в деня на рождения си ден, така че го почувствах като подарък.“

Лидаговски, който миналата година успя да покаже творба в Зимния скулптурен парк в Бексли, Югоизточен Лондон, наскоро спечели една от петте награди за резиденция за скулптура на закрито на Биеналето в Лука Картазия – най-голямото събитие в света на изкуството за творби и архитектура от хартия. Неговата скулптура „Полет на лястовица“ ще бъде изложена в Лука, Италия.

„Творбата ще бъде изработена от велпапе, а скулптурата е в акробатична позиция, наречена лястовица, и метафорично показва, че кракът ѝ е в миналото, а главата – в бъдещето, но тя се опитва да балансира в настоящето с отворени ръце“, казва той.

Друга творба – Tightrope Walker – ще бъде включена в нова обществена художествена изложба, поръчана от общинския съвет на Грейт Ярмут, заедно с девет други скулптури от други художници през ноември.

Може да харесате още