„Уроците на Блага“ с награда в Италия, с прожекция и в САЩ

от Нощни птици

„Уроците на Блага“ получи голямата награда на журито на кинофестивала в Рим, чието седемнадесето издание се проведе от 18 до 29 октомври.

Журито, председателствано от мексиканския актьор и режисьор Гаел Гарсия Бернал, отличи българо-германската копродукция „за способността да разказва, без да спестява нищо, посредством силни кинематографични средства, преминаващи от хумор до горчивина“. Оценена беше високо и играта на Ели Скорчева – актрисата, която изпълнява ролята си „със себе си и върху себе си“.

Наградата, връчена на церемония в Аудиториум Парко делла музика „Енио Мориконе“, прие сценаристът Симеон Венциславов. Той уточни, че Командарев е в Лос Анджелис, където представя филма. „За мен Рим и Италия винаги са били синоним на киното“, каза сценаристът, който благодари от името на екипа на продукцията за отличието.

Българското предложение за награда „Оскар“ се състезаваше с още шестнадесет филмови продукции в основната конкурсна програма. Журито, в което бяха включени и британската режисьорка Сара Гаврон, финландският режисьор, сценарист и поет Мико Милилахти, френският актьор и режисьор Мелвил Пупо и италианската актриса и режисьорка Жасмин Тринка, отличи с приза за най-добър филм Pedagio на Каролина Маркович.

Наградата за най-добър режисьор бе присъдена на белгиеца Йоахим Лафос за Un silence. Призът „Моника Вити“ за най-добра актриса получи италианската актриса Алба Рорвахер за ролята си в Mi fanno male i capelli, а за най-добър актьор с награда „Виторио Гасман“ бе отличен норвежецът Херберт Нордрум за изпълнението си в Hypnosen.

„Уроците на Блага“

спечели три отличия от кинофестивала в Карлови Вари през юли т.г. – голямата награда „Кристален глобус“, наградата за най-добра актриса на Ели Скорчева и Голямата награда на Екуменическото жури.

Продукцията на режисьора Стефан Командарев е българската номинация за награда „Оскар“, реши в началото на септември комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Последната част от трилогията на Командарев след „Посоки“ и „В кръг“ си подели голямата награда „Златна роза“ (заедно с „Диада“ на Яна Титова) на фестивала за българско кино във Варна.

Може да харесате още