В София ще има ретро фестивал. Retroverse: Retro Lovers Fest

от Петя Славова

Към ретро музиката ни връща Retroverse: Retro Lovers Fest. Музикалното събитие ще се проведе на 6 и 7 oктомври на стадион „Юнак“. На сцената ще излязат девет емблематични групи от 90-те – C-Block, NANA, SNAP, Technotronic, Hot Chocolate, Pappa Bear, The Real Milli Vanilli, La Bouche, Down Low.

Като допълнение към автентичния им заряд идват и българските артисти Deep Zone Project, Дует EXPOSE, Румънеца и Енчев, Гумени глави и DJ Marti G.

„Идеята беше да направим фестивал, който изцяло да ни потопи в 90-те години и това да не е еднократен процес – музикалната част да приключи и всеки да си тръгне“, споделя организаторът Янислав Енчев.

Така музикалното събитие се разгръща на 13 декара декорирана площ, която е и най-голямата създадена в България. Теренът ще е напълно преобразен в духа на едно от най-атрактивните десетилетия в историята на музиката – времето на неоновите цветове, дъвките, ролерите, ледените близалки и касетките. „Ще има арки, островърхи смешни очила, които ще дадат възможност на всеки да влезе в съвсем различен свят и да изкара прекрасно в една друга среда, богата на визуални ефекти, релакс зона с хамаци и барбарони 600 кв.м.“

Общо шест ще бъдат сцените на фестивала, сред които място има за 23-метров винен бар, 23-метров бирен бар с над 100 вида бира от цял свят, вкусна храна, ВИП места, атракциони.

И понеже голяма част от поколението на 90-те вероятно вече има наследници, са предвидени специални детски зони с аниматори, които да се грижат за малките, които могат да присъстват на фестивала.

„И аз съм родител на две деца, и знам колко трудно е съчетаването на хубавите емоции с грижата за малките на такива концерти – разказва още Янислав Енчев. – Но появата на детска аудитория е също така и шанс за приемственост между поколенията, които биха чули песните, с които са израснали техните родители.“

„Донякъде може да приемем, че музиката възпитава и е много важна част от живота. Не знам колко от младите слушат 90-арски парчета, но сега ще разберем. Може да си спомнят нещо от вкусовете на родителите си или тепърва да я преоткрият и е хубаво, че можем да им дадем тази възможност“, разказва още организаторът.

По думите му, в момента има негативна тенденция, в която трендът е поп фолк, който заема почти изцяло музикалната сцена у нас. „Силно се надявам, че не сме тотално фолк нация и има място и за други интересни неща“, казва още той.

Над четири месеца и половина е била подготовката за участниците, като за двата дни идват общо 14 артисти. В селекцията попадат музикални творци, които са „на сърце“ на организаторите и за които Радио Energy – партньор на събитието, е предоставило статистика, че са най-предпочитаните и избираните от българите парчета от 90-те години. На тази база от това, което се търси, и това, което харесват слушателите, се получава селектираният микс.

„Всички звезди са 90-арски, с изключение на Hot Chocolate, които са от 80-те, но решихме да ги поканим. Greg Bannis е изключително динамичен и позитивен човек. Носи настроението на Боб Марли. Освен че му е фен и прави негови парчета, изглежда като него и има много интересни възприятия за живота“, разказва още Янислав.

Retroverse: Retro Lovers Fest

Сред българските творци „Гумени глави“ са избрани, тъй като правят 30 години на сцена. Към Румънеца и Енчев, които 25 години са били съвместно на сцена, също има голям интерес.

Към тази музика мнозина от 90-арското поколение гледа с носталгия. Това са песните, на които са сключвали брак и са имали деца.

Освен музикална програма, на феста ще има и 90-арски куизове, които ще дадат шанс на хората съвсем да изключат от днешното време и да върнат лентата назад с любимите артисти, с които са израснали. Ако събитието се хареса, се очаква съвсем скоро да има подобно на него, но с музиката на 80-те и изпълнители като Boney M, Си Си Кеч и Сандра.

Що се отнася до сегашния фест, веднага след концертите от 22.30 часа се очертава афтър парти в зала, декорирана в духа на деветдесетте, с три DJ-ски пулта и в присъствието на всички артисти, където ще има възможност за автографи и снимки, а купонът няма да спира до сутринта.

„Радвам се, че много хубави неща се случват в България, за малка страна и най-бедна в ЕС. Изключително щастлив съм, че може да стигнем до някои от най-големите артисти и промоутърите тук укрепват с бавни стъпки, за да изградят международен имидж. Тук въпросът с финансите е много важен, рискът за всеки концерт е огромен. За последните 30 години на всички ни е кристално ясно, че няма грижа за културата. В останалите държави има много взаимопомощ при такива мащабни концерти, но не и тук. Реално българите заслужават да видят много неща. Те имат нужда от култура и забавления“, разказва още Янислав Енчев.

По думите му, ситуацията в музикалната индустрия у нас е сложна, а COVID също е допринесъл за проблемите в бранша. „Тази пандемия беше изключително пагубна. Да работиш в такава обстановка с отваряне и затваряне, ни върна години назад. Много от хората напуснаха, изгубиха доверието, тръгнаха в друга посока. Трудно ще се възстановим от загубите.“

Оказва се, че все пак фестивалът има възможност да се мултиплицира в чужбина, като вече има такъв интерес от Турция и Северна Македония. Янислав Енчев не пропуска големите фестивали в Сърбия, които вече са изградили сериозна история, сред които е и Exit. В Румъния, по негово мнение, също са напред с подобен род музикални събития, но ако съумее с това пилотно издание, ще има възможност да го направи и в други страни.

Може да харесате още